04/02/2021
3 rýchle a chutné recepty na cestoviny
Moderní muž to v dnešní době nemá zdaleka tak jednoduché jako jeho předkové. Musí vědět co to o kultuře, měl by být sečten, rozhleděný a mít vlastní názor. Zároveň by měl kromě vnitřního rozpoložení dbát o svůj zevnějšek. K tomu všemu se očekává, že bude umět chytit do ruky i šroubovák i vařečku. Zkrátka, musí být elegantní a praktický zároveň, což, řekněme si, je úděl ne zrovna nejjednodušší. V Alain Delon Žurnálu se vám snažíme servírovat tipy a rady z každého rohlíku, abychom se spolu dokázali zdokonalovat v různých oblastech, vaření nevyjímaje. Mnozí z nás mají bohužel problém nejen něco uvařit, ale dokonce rozeznat sůl od cukru. Jaká to škoda! Snaha uvařit dobrou večeři vám totiž nepomůže jen v osobním rozvoji, ale zejména vám dá doma tolik plusových bodů jako máloco jiného. Proto, pánové, jestli jste v kuchyni absolutním nováčkem nebo se vám prostě dnes večer nechce, tyto recepty jsou pro vás. Zde jsou tři recepty na těstoviny, které zvládne naprosto každý!

Spaghetti Aglio Olio

Agli Olio

Potřebujete: • 150 g špaget na osobu • 4 stroužky česneku na osobu • 2 lžíce olivového oleje na osobu • parmazán na ozdobení

Aglio Olio

Jak na to: Čtyři, ano čtyři ingredience jsou vše, co potřebujete na tuto fantastickou klasiku. Nejprve si nakrájejte česnek na drobná kolečka. Vodu na špagety nechte vařit a pořádně ji osolte. Pro všechny zdravím posedlé – pokud vodu neosolíte, špagety budou chutnat jako mokrý papír. Je to proto povinná jízda. Špagety hoďte do vroucí vody a nastavte si časovač. Když bude čas jejich vaření v polovině, zahřejte na středním plameni na pánvi olivový olej a přidejte česnek. Musí se trochu zbarvit, ale ne zhnědnout, jinak bude hořký. Proto, pokud všechno jde příliš rychle, raději pánev stáhněte z ohně.
Odeberte do hrníčku trochu vody z těstovin a špagety slijte. Hotové jsou, když jsou pevné, ale ne tvrdé. Přidejte je do pánve s česnekem, promíchejte a přidejte trochu vody z těstovin. Pokud to najednou plave v moři vody, nechte to minutu na klidu, voda se vypaří. Ozdobte trochou parmazánu a hotovo.
TIP NAD ZLATO 1 Když vaříte těstoviny, držte se jednoho vzorce 1000:100:10 – 1000 ml vody: 100g těstovin: 10g soli – upravte přesně podle váhy těstovin, které vaříte a nemůžete nic pokazit.

Tagliatelle Cacio e Pepe

Cacio e Pepe

Potřebujete: • 150 g tagliatelle na osobu (nebo jiné dlouhé těstoviny) • 1 lžíce másla na osobu • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře • 2 lžíce čerstvě mletého sýru parmazán na osobu • 1 lžíce čerstvě mletého sýru pecorino na osobu (není povinné, pokud nemáte, přidejte parmazán)

Cacio e Pepe

Jak na to: Pokud jste si mysleli, že Aglio Olio jsou jednoduché, ještě jste se nesetkali s jejich méně známým sourozencem. Cacio e Pepe, jsou přesně to, co slibují v názvu – sýr a pepř. Dejte těstoviny do vody tak, jako v případě Aglio Olio. Na pánvi si v polovině jejich vaření rozpusťte máslo, na které přidejte pepř. Máslo nechte trochu zhnědnout, asi minutu za stálého míchání, ale pozor, fakt jen trochu. Když jsou těstoviny hotové, opět si odložte půl šálku vody, ve které se vařily. Přidejte těstoviny do pánve s máslem, přidejte vodu, sýr a promíchejte. Když začnou mít těstoviny pěknou konzistenci, můžete podávat. Tak jednoduché.
TIP NAD ZLATO 2 Těsně před scezením těstovin si odlijte do hrníčku trochu vody, ve které se těstoviny vařily. Tu následně přidáte do pánve s omáčkou. Toto je ten rozdíl, proč dosud žádné vaše těstoviny nechutnaly doma tak, jako v italské trattorii.

Penne tomato e pancetta

Pomodoro

Potřebujete: • 150 g penny na osobu • 100 ml nakrájených konzervovaných rajčat • 50 g slaniny na osobu • 1/2 stroužku česneku na osobu • 1 lžička cukru • sůl, pepř • parmazán na ozdobení

Pomodoro

Jak na to: Třetí recept je snad nejtradičnější ze všech, o to lepší. Připravit tuto omáčku je téměř tak jednoduché jako vyklopit koupenou z láhve. Opět dejte vařit těstoviny jako v receptech výše. Nakrájejte si slaninu na 1 cm velké kostičky, dejte ji na rozehřátou pánev a přidejte mletý pepř. To zvýrazní chuť slaniny. Když se z ní začne vytápět tuk, přidejte česnek. Ve chvíli, kdy má všechno hezkou barvu, stáhněte pánev z ohně, aby se trochu ochladila a přidejte do ní rajčata. Pokud je hodíte do rozžhavené pánve, mohou vám zhořknout, tak pozor na to. Vraťte na zcela mírný oheň, osolte, opepřete a přidejte cukr. Ten omáčku neosladí, ale vytáhne z rajčat jejich kyselost.
Když máte těstoviny hotové, opět si odložte trochu vody, přidejte je do pánve, promíchejte a podlijte vodou. Ozdobte parmazánem a hotovo.
TIP NAD ZLATO 3 Vždy přidávejte těstoviny do omáčky, nikdy naopak. Díky tomu se omáčka pěkně uchytí na těsto a zejména nevypadá, že jste na slepené špagety vymačkali omáčku z tuby.
04/02/2021