02/09/2020
Foodstock: Jedlo, ktoré vám vyčarí dobrú náladu
Procestoval několik zemí světa, spoluvybudoval úspěšnou restauraci, sám začal podnikat v gastronomii a nápadů má pořád plnou hlavu. Sám o sobě říká, že je „neposedko“ a má rád rozmanitost. Ať už v kuchyni nebo v životě. Jeho projekt Foodstock možná mnohým představovat nemusíme, ale jeho zajímavý příběh může být pro všechny inspirací. Ľubo Blaho.
Zásadním krokem v mém životě byl odchod do Izraele asi v roce 1996, kde jsem dělal na farmách, uklízel jsem v hotelu, dělal jsem zahradníka... Pak jsem se nějakou šťastnou náhodou dostal k hostelu, který jsem začal provozovat s jedním Izraelcem. Otevřel jsem si bar... A tam jsem zjistil, že to, co mě dělá v životě šťastným je spojovat lidi, podporovat je, ukázat jim nějaký směr a pak je tím směrem vést. To byl tak zásadní krok a zásadní škola v mém životě. Nikdo mi tam nestál za zadkem, všechno jsem si budoval sám. To byla velká škola, nebál jsem se, naučil jsem se přehrávat, poučit se a jít v životě dál.
Jeho první dotek s gastronomií přišel během krátkého studia na vysoké škole, kterou nikdy nedokončil. \"Chtěl jsem si koupit kytaru, a tak jsem začal mýt stoly v Bratislavě v někdejším Food Marketu. Nakonec jsem se propracoval až na místo manažera. Dostával jsem slušný obnos peněz na tu dobu a se školou jsem skončil. Ani mě to moc nebavilo, v práci jsem se cítil lépe. Je tu kytaru jsem si nakonec koupil. mám ji dosud,“ říká Ľubo. V té době ho jako mladého kluka lákalo i cestování, srdce ho vždy táhlo spíše na východ než na západ. \"V Izraeli jsem byl 2,5 roku, a byla to super škola. Pak jsem jistý čas žil v horách v Egyptě. Po návratu na Slovensko jsem náhodně potkal kamaráda a už za týden jsem s ním seděl v letadle směřujícím do Indie. Tam jsme si v Himalájích postavili dům a já jsem začal ochutnávat zemi. Polovina života nestačí. mluvících množstvím jazyků, různé kultury, vyznání, opravdu se to tam mísí. Bylo krásně cestovat po Indii, ochutnávat ji, žít tam...,“ popisuje Ľubo.

Po zkušenostech v Indii se Ľubo Blaho vrátil na Slovensko a pracoval v bankovním sektoru. Ke gastronomii se vrátil díky sushi baru Osaka, který pomohl otevřít bratrovi. Z projektu odešel s touhou po pauze a na nějaký čas se usadil v Londýně, kde si zlepšoval anglický jazyk a pracoval jako barman v hotelu. V té době ho oslovili dva kamarádi ze Slovenska, jestli by jim nepomohl rozjet restauraci. „Začal jsem to připravovat ještě z Londýna, design, cashflow, branding, hledali jsme šéfkuchaře... Až vznikla restaurace Fou Zoo v bratislavské Petržalce, kterou jsem vedl 7 let.“

Tam, kde vzniká vítr

[caption id="attachment_10010" align="alignnone" width="1100"]

Ľubo Blaho[/caption] Restaurace Fou Zoo, v překladu ze starojaponštiny „tam, kde vzniká vítr“ od začátku vyznávala filozofii – my ke světu, svět k nám. \"Náš šéfkuchař Michal Konrád cestoval na stáže po celém světě a pak školil svůj tým, předával jim know-how, my jsme se takto blížili ke světu. Svět k nám zase chodil v podobě hostujících kuchařů, se kterými jsme dělali speciální eventy. Jedním z velmi úspěšných bylo hostování Kucha japonského. šikovný šéfkuchař, pokorný, kde šéfoval, tam restaurace dostala Michelinskou hvězdu. Večery s ním byl vyprodáno velmi rychle. jsme soutěže, ale mě začal zajímat střední segment. Fou Zoo není restaurace pro každého, minimálně ne na pravidelné návštěvy. A mě začal lákat právě ten mainstream,“ říká Ľubo.

Mr. Falafel a Mr. Gyoza

Už ve svém působení ve Fou Zoo si Ľubo začal s byznyspartnerem Zolem Kišem budovat vlastní miniznačku Mr. Falafel, která odstartovala svoji pouť stánkem na festivalu Pohoda. \"Pro nás to bylo tehdy hlavně o zábavě, festivalové atmosféře, pohodě a tak. No a protože já jsem člověk, který neustále všechno zlepšuje, tak jsme to začali trochu posouvat. Vytvořili jsme další značku Mr. Gyoza, takže do nabídky k falafelu přibyla i gyoza. Později jsem od Zola koupil podíl a značku bral jako letní, festivalovou zábavku. Ale lidé se na každém festivalu ptali, kdy už bude kamenný provoz, asi dva roky mě lámali. Pak jsme se dočkali prostoru ve Staré Tržnici a otevřeli jsme.

Dnes falafel v nabídce Foodstocku nenajdete, gyoza však zůstala hlavním tahounem. Kdysi byla laděna spíše do thajské kuchyně, s praženými arašídy, koriandrem, chilli... Před vánočními trhy se však rozhodli, že gyozu upraví. \"Oslovil jsem Michala Konráda, kterého jsem znal ještě z Fou Zoo, a podle mě patří k nejlepším šéfkuchařem na světě, aby nám upravil recepturu alespoň trošku vánočním stylem, například s houbami. A on nám daroval úspěch. Aktuální gyoza je s teriyaki, podmanivou chutí uz cibulkou... Kromě ní je v naší nabídce i dlouho vařený zeleninový vývar a několik druhů hummusů.“ Zanedlouho by do menu měla přibýt i snídaně v japonském stylu ve formě onigiri – trojúhelníku rýže, který je plněn různými pastami či jinými nádivkami.
Dobrý produkt musí mít podle mě tři atributy – musí být teplý, křupavý a šťavnatý. A pokud tohle všechno umí člověk dát do toho svého, pak přijde moment „mmmm“. Takto jsme vlastně schvalovali i jídlo ve Fou Zoo, čekali jsme na moment „mmmm“. Pokud tam nebyl, jídlo neprošlo.

Foodstock se rozrůstá

Aktuálně si tedy gyozu z Foodstocku můžete vychutnat v kamenném provozu v Bratislavě, nebo během street food akcí po celém Slovensku. "Foodstock má dvě divize - kamennou a festivalovou. V obou mám partnery - Zanu Flores a Alexandra Woleka. Protože já se velmi rád dělím o práci, io peníze. Jen to je podle mě cesta. Není dobré, když člověk chce všechno pro sebe, protože se z toho může zbláznit." Kamenná divize Foodstocku se uplynulé dva roky mimo jiné věnuje také modelu franchise. Už tento podzim se tedy otevře i provoz Foodstocku v Žilině. Ambice příštích let je otevřít 10 franchise provozů po celém Slovensku, které budou šířit filozofii „good mood food“ (volně přeložitelné jako jídlo, které vám vykouzlí dobrou náladu). A k nim by se měly přidat i malé franchise kontejnery na klíčových dopravních uzlech v Bratislavě.
Rozmanitost života může mít různé podoby. A neznamená to, že naše osobní představa, kterou my vnímáme, je ta správná. A to je věc, která mně osobně pomáhá při podnikání. I když se dějí nějaké „průsery“, které by mi měly na první pohled přinést hněv nebo stres, období života v Indii mi vnuklo pocit zastavení. Abych se podíval na problém jinýma očima, z jiného úhlu. Doposud za to děkuji.
02/09/2020