Fenomén minipivovarů zaplavuje naše končiny poslední dobou rychlostí světla a stále na více a více místech můžeme najít zajímavá piva, ať už v pivotékách nebo podnicích. Malé pivovary rostou, kam oko dohlédne a světem zběhlí pivaři konečně najdou v regálech svá oblíbená zahraniční piva.
Recepturu si podle jeho slov Matej vymýšlí většinou sám. V nabídce mají standardně svůj ležák Bohumil a černé pivo Uršula, plus dvě sezónní. I ty se však snaží opakovat a neexperimentovat příliš, aby si lidé, kteří si na jejich pivo zvykli, pravidelně v podniku našli svoji konstantní klasiku.
Mnozí pivo z pivovaru Shenk znáte, a možná o tom ani nevíte. Je totiž dvorním pivem v bratislavských legendách jako Urban House či KC Dunaj.
A my se už opravdu nemůžeme dočkat. Pocit pít pivo Shenk přímo z tanku je zážitek. Každý pivař i nepivař nám to po vyzkoušení určitě potvrdí.
Holt, slovenskému fanouškovi piva svítá na skvělé časy.
Slovo lokální se dnes používá v mnoha kontextech, ať ve světě piva, jídla nebo módy. Jeden mikropivovar však vzal definici tohoto slova skutečně doslovně. Vítejte v pivovaru Shenk.
Jít se podívat do zákulisí výroby piva je nabídka, která se neodmítá, a proto když nám Shenk ochotně otevřel své brány, neváhali jsme ani minutu. Dát si pivo přímo z tanku, ve kterém zraje čerstvé pivo, to je přece sen každého pivaře.
U vchodu do Staré Tržnice nás vítá hlavní sládek Matěj. Mladý kluk, ze kterého od prvního momentu srší nadšení pro vaření piva. Matěj nás doprovází procesem celé výroby, vypráví nám nejen o technologii, ale také o pivovaru samotném.
"Slad kupujeme různé, zejména však ze Slovenska. Například v Trnavě je velká historie sladovnictví. Jsme mladý pivovar a stále zkoušíme nové věci, i se sladem. Jsme však zastánci toho lokálního, na co dovážet něco přes půl světa, když dobré a kvalitní máme přímo tady."
"Je to rodinný podnik od základů. S myšlenkou přišli máma a táta a spolu s bratrem jsme se do toho pustili. Bratr se stará o management podniku a já o provoz pivovaru. Pivovar jsme stavěli v podstatě sami s pár mistry. Od začátku nám pomáhal kamarád Juraj, který teď v pivovaru pracuje. KEGy.Pivovar měl původně sídlit právě útrobách OD Dunaj, na poslední chvíli byli však majitelé nuceni celý projekt přestěhovat do podzemí Staré Tržnice.
"Je to zábava, ovšem i velká dřina. S pivem je to totiž tak trochu jako se zvířaty, člověk si nemůže říct, teď jdu na dovolenou, pivo počká. Je to neustálý koloběh, který se nedá zastavit."
Jak se však z člověka stane sládek?
\"Na Slovensku v současnosti není škola pro sládky, a byl u nás proto vymyšlen \"rychlokurz geniality \". Asociace malých nezávislých pivovarů Slovenska vypracovala kurz, během kterého se naučíte základy. Je to víceméně natištěný jeden semestr z vysoké školy o sladovnictví a pivovarnictví to jen do pivovarnictví to do pivovarnictví. vaší chuti zdokonalovat se.”
Filozofie pivovaru v centru
Při představě pivovaru se mnohým v mysli promítne pohled na vysoké komíny v industriální části města. Pivovar Shenk však nemůže být od ní dál; suterén bratislavské Staré Tržnice jen těžko nazvat jinak než nejcentrálnější polohou v hlavním městě. Právě to dělá Shenk tím pravým ořechovým. Zkrátka lokálním pivem pro bratislavské podniky v centru města. Jak říká hlavní sládek Matej: "Od počátku byla filozofie pivovaru být v centru města. Pivovar Shenk je v centru, aby obsloužil okolí. Pivo nosíme zatím všude rudlou a v přenosných tancích." \"Chtěli bychom z části nahradit v provozech konvenční pivo. Rádi bychom nabídli v podnicích v centru města alternativu k mainstreamovým pivům. Aby si lidé mohli dát ve své hospodě něco jiného, zajímavé. Uvidíme jak budeme stíhat poté, co otevřeme svůj výčep v Klubu Dolů. Na pivo je totiž třeba mít čas. Vaříme proto skoro každý týden.”
Na závěr nás Matěj bere o ulici dále pod již zmiňovaný Dunaj, kde nad Klubem Dole vznikl denní prostor. Právě sem umístili čtyři 500 litrové tanky identické s těmi v pivovaru, aby si každý mohl užít zážitek pít pivo přímo z výrobního tanku.
\"Výčep bude otevřen brzy, už řešíme pouze pár technických záležitostí a budeme připraveni na plný provoz. Aplikujeme do Bratislavy princip amerických pivovarů. Takový Tap room, nebo tedy výčep pár metrů od samotného pivovaru. V našem případě jsme přestěhovali kousek pivovaru mezi lidi, \"doplňuje Matej.