09/12/2016
Vianočný checklist, alebo ako predísť vianočnému stresu
Vánoce přinášejí do našich myšlenek klid strávený u horkého krbu a krásném stromku s šálkem punče v ruce. Než však nastane moment klidu, čeká nás všechny ještě stres a spěch při nervydrásajících povinnostech.
Úklid, dárky, vánoční výzdoba… Co takhle letos zvládnout vše v pohodě a bez stresů?
Žurnál Alain Delon vám opět přichází na pomoc, abyste i Vánoce zvládli levou zadní. Tady je náš checklist, který vám usnadní nejen letošní svátky.

Měsíc do Vánoc

darceky_alain_delon

Vánoční dárky Všichni to známe. Zoufalé hledání místa na parkovišti před nákupním centrem, běhání z obchodu do obchodu, přičemž koupíme cokoliv, co nám neuchmatne někdo jiný zpod ruky. Předběhněte letos všechny a využijte klidného období, kdy většina ostatních ještě ani neregistruje, že se Vánoce blíží. Budete tak mít dostatek času skutečně nad dárky pro blízké popřemýšlet. Nejenže se dárku vybranému speciálně pro ně potěší více než náhodnému výběru jakoby vylosovanému z osudí štěstí, ale vás to bude stát mnohem méně nervů. Pokud potřebujete poradit, kde začít, inspirujte se naším Gift Guideem pro každého.

ozdoby-alain_delon

Vánoční ozdoby To, co platí o dárcích, platí io ozdobách. Největší výběr v obchodech mají přece hned na začátku, a vy si tak můžete vybrat dokonalé ozdoby, nejen ty, které už dva dny před Štědrým dnem nikdo nechtěl. Navíc, ozdobený byt tak brzy před Vánocemi vám dovolí užít si vánoční atmosféru mnohem déle než obyčejně as určitostí vám každý večer po příchodu z práce zvedne náladu.

Tři týdny do Vánoc

vánocní-pecení-alain-delon

Vánoční koláče Naše mámy nám dětem často bouchaly po prstech a nedovolily jíst vánoční koláče až do Štědrého dne. Po Vánocích však spousta nesnědených koláčů často nakonec putovala do smetí. Napečte si letos dříve, ušetří vám to nejen čas, ale hlavně můžete jíst super koláče již od začátku prosince, win – win situace pro každého. Pokud se vám však nechce péct proč si neobjednat fantastické ručně vyrobené vánoční cukroví od dívek ze Giraffe Bakery .

koledy-alain_delon

Koledy U nás v Alain Delon žurnálu nemáme nic na světě raději, než vánoční melodie, které se ozývají našimi byty. Právě proto u nás naplno vyhrávají už začátkem měsíce. Kromě tradičních českých, zkuste letos zabřednout do mírně jazzových od Diany Krall , nebo do úžasných swingových interpretací od Postmodern Jukebox .

Dva týdny do Vánoc

vianocne_úklid-alain_delon

Vánoční úklid Strategie při vánočním úklidu je klíčová. Dva víkendy před Štědrým dnem je ideální příležitost zapřáhnout všechny do mytí oken, leštění sklenic a jiných prací, které na poslední chvíli nikdy nestíháte. Pokud velký úklid zvládnete v dostatečném předstihu, den před Vánocemi stačí už jen vysát, otřít prach a mít pohodu.

varene_vino-alain_delon

Vánoční svařené víno Máloco navodí vánoční atmosféru v domě lépe než vůně svařeného vína. Do Vánoc zůstávají necelé dva týdny, a tak se večer po práci můžete naladit na tu správnou notu. Zde je skvělý recept na námi vytuněné svařené víno: 2 mandarinky 1 citron 1 limetka 200g hnědého cukru 6 hřebíčku 1 celá skořice 1 čerstvý muškátový oříšek na strouhání 3 bobkové listy 2 anýzy 1 vanilkový lusk 1,5 l červeného vína
Očistěte kůru z mandarinek, citronu a limetky. Do pánve dejte 200g cukru, kůru z citrusů, šťávu z mandarinky a na středním plameni zahřívejte. Přidejte hřebíček, skořici, bobkové listy a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přepulte vanilkový lusk, který přidejte do hrnce. Přilijte zatím jen tolik vína, abyste přikryli cukr a nechte vařit asi 5 minut, dokud nedosáhnete krásného hustého sirupu. Následně stáhněte plamen na minimum, přidejte anýz a zbytek vína. Nechte zahřát dalších 5 minut a servírujte.

Týden do Vánoc

stromcek-alain_delon

Vánoční stromek Jedna z mála věcí, které se vyplatí nechávat na poslední týden je koupě stromku. Chcete ho přece mít co nejčerstvější, aby vám vydržel co nejdéle. Přineste jej domů, nechte den na balkoně, aby si zvykl na teplejší prostředí a zejména ho nezapomeňte zalévat. Je to přece květinka, i když poněkud větší, na jakou jsme zvyklí.

vianocny_salat-alain_delon

Vánoční salát Den před Štědrým dnem je čas na přípravu salátu. Každý máme své rodinné recepty, na které se každý rok těšíme. Pokud však máte chuť vyzkoušet něco nového, tady je náš recept na zdravou, ale rovněž skvělou verzi bramborového salátu. 1kg brambor varného typu A 2 lžíce bílého vinného octa 2 lžíce jablečného octa 1 lžíce moučkového cukru 80g najemno pokrájené šalotky 200 ml hovězího vývaru 5 lžic slunečnicového oleje 1 zarovnaná lžička soli 1 kávová lžička čerstvě namletého pepře 1 lžíce najemno nasekané pažitky 100g polníčka 1 lžíce rostlinného oleje 1 lžíce bílého vinného octa
Brambory očistíme a ve slupce uvaříme v osolené vodě. Ještě teplé je oloupeme a nasekáme na plátky tlusté asi půl centimetru. V hrnci přivedeme k varu vývar, cukr, sůl, pepř, a oba octy. Zamícháme, přidáme šalotku a sundáme z plamene. Promícháme a nalijeme ještě horké na brambory. Po deseti minutách přidáme olej a opatrně promícháme. Necháme salát odpočinout přes noc v lednici. Před podáváním promícháme s pažitkou a podáváme s lehce ochuceným polníčkem.
09/12/2016