13/01/2017
Ako jesť zdravšie a cítiť sa lepšie
Čas jsou peníze. Každý den utíkáme do práce a stresujeme se, abychom se vyšplhali stále výš a výš v korporátním žebříčku. A mezitím zapomínáme na to nejpotřebnější. Na palivo, které nás pohání. Jak auto jezdí špatně na nekvalitním benzínu, i naše těla nefungují tak, jak mají, když se jim nedostává dobré stravy. Snazší však říci, jak udělat… Mnozí z nás nejsou typy, které rádi tráví polovinu života v kuchyni. Jak ale jíst správně, když nemáme čas? Tady je pár neocenitelných tipů, jak jíst lépe a cítit se lépe. Vše odebráno výživovou poradkyní Petrou Kopeckou. A vše zdarma! No nejsme my úžasní?
Jíst to správné jídlo a netrávit život v kuchyni je směs plánování a výzkumu. Zdravá strava nemusí být nudná, právě naopak! Kombinování zdravých ingrediencí vám dává možnost zkoumat nové a exotické chutě, které vás s určitostí nadchnou. I když se to zpočátku může zdát otravné, skvělá jídla budete vytvářet dříve, než vás to stihne naštvat. A dokonce se začnete na přípravu jídla i těšit, to vám garantujeme.

Nakupuje opatrně

Vyhladovělý běžíte po práci do nejbližšího supermarketu, házíte do košíku vše, co vám přijde do cesty. Připomíná vám to něco? Zkuste si naplánovat váš nákup předem a udělejte si krátký seznam, co si chcete nakoupit, dříve než dorazíte do obchodu. Takto neskončíte s tunou potravin, které nejenže nepotřebujete, ale jsou pro vás také špatné. Pokud máte trochu času, dejte si dohromady tři recepty, které chcete nejbližší dny připravit a kupte věci jen na ně.

Naplňte si spíž

I když umíte plánovat dobře, možná přijde den, kdy dorazíte domů a najdete v chladničce hlubokou prázdnotu. Pro tyto případy si „nakřečkujte“ spíž plnou zdravých snacků, které vám pomohou porazit nutkání vrhnout se do oblíbené pizzerie. Oříšky nebo proteinové tyčinky vydrží věčnost a pomohou vám dokonce is malým pojídáním v práci. Takže, vzhůru na nákupy zimních zásob!

Vaše ranní rutina už večer

Rána mohou způsobovat hrozné utrpení. Spěcháte a nemáte čas si pomalu ani umýt zuby, natož ještě připravovat snídani. Proč si nepřipravit snídani o večer – dvě dříve? Přece ani oblečení si neperete ve stejný den, jak si ho dáváte na sebe. Je mnoho skvělých receptů, které si můžete připravit předem, a tady je jeden, abychom vás nastartovali:

Ovesná kaše - Alain Delon

První ovesná kaše, která vám zachutná

Ingredience pro 6 osob, nebo na trojí snídani pro dva:

200 g ovesných vloček 500 ml neslazeného mandlového mléka 1 jablko 1 banán 4 lžičky bílého jogurtu 1 lžička chia semínek Hrst míchaných ořechů Hrst sušeného ovoce Med (nepovinné) Pár čerstvých malin (pokud jsou v sezóně)

Nahrubo nastrouhejte jablko a dejte ho do misky. Přidejte sušené ovoce, ovesné vločky, mandlové mléko a dobře zamíchejte. Zakryjte fólií a nechte v chladničce přes noc. Ráno, když spěcháte a nemáte čas, směs vyjměte z chladničky a naložte si, kolik potřebujete. Nakrájejte banán, přelijte jogurtem, posypte chia semínky a malinami. Ozdobte medem a voilà.

Udělejte si rande na večer

Jak jsme již řekli, plánujte předem. Namísto trávení času na Facebooku, když máte pracovat, najděte si pár minut a vygooglite věc, kterou byste si chtěli večer dát. Pokud máte chuť na maso, zvolte lehké a delikátní krůtí, případně filet z ryby. Vyhledejte si exotický recept a najednou se vám před očima vytvoří tematický večer v italském, asijském nebo jakémkoli jiném stylu. Je to jen na vás. A můžete k tomu přidat i trochu vína, my to nikomu neřekneme! Potřebujete inspiraci? Tady je:

Salát z krůtích prsou - Alain Delon

LA style salát z krůtích prsou

Ingredience pro 2 osoby:

1 lžička kajenské papriky 1 lžíce červené papriky 1 lžíce bílého pepře 1 lžička sušeného oregana 300 g krůtích prsou 2 čerstvé avokáda 4 lžičky bílého jogurtu 2 limetky 1 chilli paprička 2 kukuřičné tortilly nakrájené na 1cm pásky 1 římský salát 1 salát little gem 1 červený grep

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Vezměte grilovací pánev a umístěte ji na plotnu nad vysoký plamen. Smíchejte kajenskou papriku, červenou papriku, bílý pepř, trochu soli a kokosový olej. Touto směsí potřete krůtí prsa. Následně je dejte na pánev, snižte teplo na polovinu a grilujte 20 – 25 minut, s obrácením v polovině. Mezitím si připravte dresink a salát. V mixéru rozmixujte 1 avokádo, jogurt, šťávu z limetek a chilli papričku. Osolte, opepřete a přidejte trochu vody, pokud je dresink třeba trochu zředit. Rozprostřete tortillové pásky na pekáč a rozpečte je v troubě pár minut, dokud jsou zlatavé a voňavé. Když je krůta hotová, nechte maso 3 minuty odpočinout, a poté ho nakrájejte na tenké plátky. Na závěr si nakrájejte salát, smíchejte všechny ingredience dohromady ve velké míse, ozdobte druhým avokádem nakrájeným na měsíčky. Pokud byste se rádi dozvěděli více o zdravém stravování, neváhejte se obřítit na Petru Kopeckou www.komplexna-vyziva.sk
13/01/2017