Pořádná snídaně nastartuje den lépe než cokoli jiného. Stůl plný vynikajícího jídla, ovoce, zeleniny, čerstvého džusu, kávy a čaje, noviny v rukou, jazzová muzika pomalu plynoucí z rádia… Skvělá představa. Naneštěstí, ve většině domácností je tvrdá realita tak trochu odlišná a blíží se spíše k banánu jednomu ve výtahu během ťukání do telefonu. Rána bez stresu jsou často víkendovým privilegiem, pokud vůbec.
A pokud stejně jako my i vy potřebujete na start pořádnou kávu, skvělá zpráva je, že Žufaňa má pravidelně na mlýnku různé odrůdy z britské pražírny HasBean Coffee. Dovolíme si říci, že jejich dvojité espresso se může měřit s nejlepšími kavárnami nejen v Bratislavě, klobouk dolů.
V případě, že se nacházíte v okolí Žufanu v pozdějších hodinách, rádi vám naservírují jejich polévky a jídla z denní nabídky, připravená se stejnou láskou jako ta snídaňová.
Žufaň si mezi Ružinovčami našla okamžitě stálé příznivce. Vidíte, jak personál přátelsky mluví se štamgasty, zatímco si jejich děti hrají v malém dětském koutku. Atmosféra, která motivuje každého trochu zpomalit a užívat si (nejen) rána.
Ať už máte chuť na dobrou snídani nebo oběd, určitě neváhejte a skočte si do Žufanu . Třem mladým dámám, Evě, Kristýně a Jane můžeme být vděční, že nám jednou za čas udělají z uspěchaného rána příjemný zážitek.
Foto: Pavel Zachar www.zacharphoto.com
My v Alain Delon žurnálu si však neumíme představit vejít do dveří kanceláře bez ranní pohody strávené při velké snídani. Díky novému magickému bistru s názvem Žufaňa, které nedávno na Dulově náměstí otevřelo své brány, už však existuje místo, kde si může pořádnou snídani dopřát každý, a zejména kdykoliv.Žufaně je skrytý poklad mezi starými domy bratislavského Ružinova, místo proměňující sny o snídani ve skutečnost. Založena třemi přítelkyněmi, jejichž cílem bylo vytvořit prostor, kde se hosté stávají kamarády a obsluha rodinou.
Od chvíle, co vkročíte dovnitř, se cítíte jako doma, přesně tak to chtěly majitelky. Ne nadarmo Žufani rádi nazývají veřejným obývacím pokojem. Sednete si do pohodlných Halabala křesel, připomínajících nábytek vašich prarodičů a okamžitě vás obklopí atmosféra domova, kde se čas krásně zpomalí.Není to však jen nábytek, který vás vezme zpátky v čase. Domácí kuchyně podle receptů starých mám je tady mantrou. Jakmile se pustíte do krupicové kaše či do talíře s párky a hořčicí, máte v mysli opět pět let a sedíte v panelákové kuchyni. A pak je tu míchaná vejce s cibulí. Je skutečně mnoho způsobů, jak připravit míchaná vejce. Stačí však jedno sousto, abyste pochopili, že v jednoduchosti a tradici je krása. Vejce jsou navíc doprovázena kousky křupavé ředkvičky, která to všechno krásně spojí dohromady. Jednoduché, ale úžasné. Přidejte navíc čerstvý domácí chléb as určitostí nebudete lézt hlady po stěnách kanceláře už v jedenáct. Pokud byste měli chuť na zdravý start dne, vyzkoušejte specialitu Žufane, domácí kaše a pomazánky, které se mění v lístku skoro každý den. Navíc čerstvě vymačkané ovocné šťávy vám dají náskok v doporučené denní dávce ovoce.