Vychutnat si dobré a kvalitní jídlo v kombinaci s chuťově lahodícím vínem je v současnosti něčím, co vyhledávají nejen milovníci gastronomie. Párování vína s jídlem se profesionálně věnují sommeliéři, kteří doladí váš chuťový zážitek do dokonalosti. Ve spolupráci se Someliérkou roku 2019 Slavomírou Raškovič jsme pro vás připravili pár tipů, jak párovat vína s jídlem iv případě, že šikovného sommeliéra nemáte po ruce.
V první řadě je důležité vědět, že existují podporující a kontrastní kombinace. Každá vám nabízí úplně jiný zážitek.
\"Velmi důležité je dbát i na přílohy, doma je párování jednodušší, neboť většinou vaříme například maso s přílohou resp. jídlo nemá mnoho složek. V zážitkové gastronomii jsou ty přílohy různorodější. Něco je kyselejší, něco sladší, takže tam opravdu musíme brát v úvahu nejen hlavní složku, ale i tam vždy . bílé, ke steaku červené víno. Díváme se na jídlo jako celek, i jaké jsou tam struktury. Sladce, kachna je zase mastnější, zde by someliérka doporučovala červené víno, které by se hodilo ke zelí, tedy něco kyselejšího, například slovenskou frankovku.
Stejně důležité je přihlížet k aromatičnosti jídla . Pokud je v jídle něco aromatického, kombinujte jej s aromatickým vínem, aby se chutě navzájem podpořily.
Na Mistrovství sommelierů na Slovensku v roce 2016 získala 3. místo. V letech 2015, 2016, 2017, 2018 a 2019 obdržela od časopisu TREND titul TREND TOP sommeliérka. V roce 2019 získala ocenění Sommelier roku , které uděluje Asociace sommelierů na Slovensku a gastroprůvodce Gurmán na Slovensku. Toto ocenění zohledňuje aktivní působení someliéra, jeho publikační činnost, vzdělávací činnost, aktivitu v asociaci a jiné aktivity spojené s kulturou vína a jejím předáváním mezi širší veřejnost.
K základním pravidlům patří – kyselé jídlo párovat s kyselým vínem. Pokud byste zvolili jiné, měli byste pocit, že pijete víno bez chuti. Stejně tak sladké jídlo kombinujte se sladkým vínem, chutě se navzájem podpoří. Naopak ke slanému jídlu si také dejte sladké víno, zde vzniká velmi příjemný kontrast.Staré známé kombinace – bílé maso + bílé víno a červené maso + červené víno samozřejmě stále platí. No kombinace se dají tvořit i kreativnější a detailnější.
Zde jsou tipy od sommeliérky:
Extra tipy pro netradiční kombinace:
Sommelierka roku 2019
Slavomíra Raškovič se k sommelierství dostala díky Gašperovu Mlýnu , který manažersky vede spolu s manželem. Chtěla hostům nabídnout něco víc. Udělala si základní sommelierský kurz, a hned po něm další, kde již získala certifikát sommelier profesionál. Jelikož studium ji chytilo, přihlásila se na institut Wine & Spirit Education Trust v Londýně, kde vystudovala dva levely a následně se přihlásila na školu v rakouském Rustu, kde získala certifikát Wine & Spirit Education Trust Diploma a titul Weinakademiker. Vyhlédnutý má ještě jeden titul ve světě vína – Master of Wine, jehož studium je však finančně i časově velmi náročné, a na světě je jen přibližně 390 Masters of Wine. Slávka uvažuje nad studiem tohoto programu v nejbližších dekádách.