15/06/2020
Bar, ktorý vzdáva hold slovenským umelcom
Netradiční útulný interiér. Okouzlující atmosféra. Do detailu promyšlené servírování. Jedinečné koktejlové umění. Svět smyslových zážitků. Vstupte s námi do baru, který vzdává hold českým designérům, řemeslníkům a umělcům. Přímo v centru Starého města, v noblesních historických prostorách hotelu Radisson Blu Carlton se nachází místo, které vás pocity okamžitě přenese do přírody. Nově zrekonstruovaný Mirror Bar má ambici stát se jedním z TOP barů na světě. \"Původně jsem dostal nabídku vytvořit nové barové menu, ale přesvědčil jsem ředitele hotelu, že to chce pořádnou změnu. Vytvořit nový koncept, který by byl sice stále klasický, ale zároveň by dokázal konkurovat barem 21. století. Designem, příběhem, i drinkami. Chtěl jsem nabídnout lidem zážitek, \"říká manažer baru a autor nového.

Místo, které má okouzlit

Oceňovaný barman se do oblasti gastronomie dostal v 15 letech, kdy se vedle studia na Hotelové akademii zaměstnal v restauraci Elesko v Modre. Prošel si několika pozicemi od pomocných prací až po pozici číšníka a someliéra v restauraci AuCafe. Působení ve Sky Baru předznamenalo jeho následující kariéru jako jednoho z nejlepších slovenských barmanů a poměrně rychle se začal etablovat i mezi nejlepšími barmany světa. Jako manažer asi nejnetradičnějšího baru na Slovensku se snaží do své práce vnést něco víc, než zákazník očekává.
Náš koncept se nese ve třech základních pilířích, a to Classy, ​​který hotel Carlton zcela vystihuje a vnáší do tohoto prostoru i kus luxusu, Art, jelikož milujeme umění v každém jeho obraze, ao to více v našem barmanském světě. Celý Art koncept umocňuje galerie a mnoho umělců, se kterými spolupracujeme. Nature je samostatný pilíř, který má přinést největší zážitek. Každý z nás miluje přírodu, je naší součástí, máme ji zakořeněnou v DNA a poskytuje nám nezapomenutelný zážitek. Bohužel, v dnešním uběhnutém světě nemáme dostatek času na vychutnávání si jejích krás, a proto ji přinášíme přímo před naše hosty.
Pod rekonstrukci baru se podepsala architektka Lucie Ortutová z ateliéru Ortuta Architects. V prostoru zůstaly zachovány původní, památkově chráněné prvky, do nového interiéru přibyly organické přírodní struktury, exkluzivní materiály a architektonické novotvary. Důležitou roli v prostoru baru hrají stoly z černého skla představující jakési pódium pro podávané koktejly. Během dne je v baru více světla, v noci se pracuje s přítmím a osvětlením z extravagantních lamp nad stoly. Ty vytvářejí jakési intimní „bubliny“ a komorní atmosféru.

Dominantou sedací části baru je impozantní strom z ateliéru floristy Roberta Bartolena , který se vyjímá pod památkově chráněnou kupolí. Oceňovaný florista se také postaral o zeleň nad barem.

Umění ve všech jeho podobách

Koncept baru tedy nestojí jen na zmíněných pilířích, ale hlavně na šikovných Slovácích. \"Jsme hrdí na jejich výtvory, zrcadlem jejich práce je náš bar. Zapojili jsme do našeho konceptu umělce, designéry, řemeslníky, skláře, botaniky, kteří vytvořili místo s vášní pro dokonalost. Chceme ukázat světu, že Slovensko je země plná kreativních a šikovných lidí, kteří každým dnem posouvají.

Kromě již zmíněných Lucie Ortutové a Roberta Bartolena k nevšednosti baru přispěly i další šikovné slovenské ruce. Koktejly jsou podávány v autorských designových sklenicích od prestižního sklářského designéra Patrika Illa či v originálních botanických aranžmá od Botanical Lab. Společnost jim dělají také ručně dělané keramické tácky a misky z černé hlíny od si.li ceramics, porcelánové misky od Bisqit ceramics, mramorové podnosy od Metaformi nebo dřevěné podnosy od WoodBuG. Některé koktejly jsou dotvořeny kapkami esenciálních vůní z 1907 Perfumeries. Nápoj také můžete dostat naservírovaný ve sklenici tištěné na 3D tiskárně z ekologického materiálu. Košile, které nosí barmanský tým jsou z dílny módní značky Alain Delon, navrženy na míru barmanů , ušité na Slovensku. No a Peter Marcina vymýšlí kreativní koktejly, které vás ohromí už na první pohled.

Originální koktejly v unikátním podání

Nejen kombinací chutí, ale také servírováním. Například typický slovenský drink namíchaný z borovičky dostanete v porcelánovém šálku na tácku spolu s bonsají jalovce as mechem.

Další drink z rumu Zacapa se podává v malé guatemalské džungli. ‚Skleněná kopule, ve které se nachází koktejl, je zakouřena speciální parfumérskou molekulou, kterou baru dodává již zmiňovaná slovenská niche parfumerie 1907 Perfumeries. "Molekula voní jako les po dešti. Jsem přesvědčen, že až 90 % chuti má na starosti vůně. I proto používáme jedlé parfémy. S parfumery Evkou Škovranovou a Štefanem Kopeščanským společně tvoříme koktejly a balancujeme chutě, používáme nejkvalitnější extrakty,"
Kreativní spojení chutí, vůní a struktury s respektem k lokálním zdrojům a životnímu prostředí.
Stále více prosazovaný princip udržitelného způsobu života zasahuje i do světa Mirror Baru, který vyznává filozofii minimal waste. \"Snažíme se odpad co nejvíce minimalizovat. To, co nám při míchání drinků zůstane nevyhazujeme, ale druhý den využíváme k přípravě dalších nápojů. Ekologie a tzv. responsible business, tedy zodpovědné podnikání, je pro nás velmi důležité, \"říká Peter Marcina. Mimochodem, ten v roce 2019 zvítězil v celosvětovém finále mezinárodní barmanské soutěže Legends of London se svým koktejlem Better Idea of ​​Life, připraveným právě na téma ochrany a trvalé udržitelnosti životního prostředí. Do vítězného drinku použil: 4 cl London No. 1 ginu, 1/4 čerstvého avokáda a 3/4 pro výrobu guacamole. Avokádová zamrzlá slupka mu posloužila jako miska na drink. Z pecky avokáda nechal vyklíčit stromeček, pod kterým se drink podával a zároveň zamrzlou pecku využil jako led. Čerstvé stonky koriandru, 2 cl limetkové šťávy, 2 cl koriandro-limetkového kordialu použil k vytvoření aromatického kordialu, který ještě dosladil cukrem. Takto se využily všechny odpadní složky jednotlivých surovin. Na závěr přidal 4 kapky slané vody, která vše dokonale spojí. Jak jinak, drink byl podáván na ručně dělané keramice od nejlepších slovenských keramikárek.

Bratislavský Mirror Bar má očividně dobře našlápnutou cestu za úspěchem. V březnu 2020 byl bar v soutěži International hospitality awards oceněn jako Nejlepší hotelový bar v Centrální Evropě. Prosadil se v konkurenci barů z 19 zemí Evropy. Pokud se chcete pokusit přenést do Mirror Baru i doma, zkuste si namíchat originální drinky , které exkluzivně pro čtenáře Žurnálu Alain Delon připravil jeden z nejlepších slovenských barmanů Peter Marcina z Mirror Baru v Carltonu. Na letní párty zase zabodujete s drinkami od šéfbarmana Mirror Baru Stanislava Harciníka .
15/06/2020