07/07/2020
Street food - kvalitné jedlo v uliciach
Street food, nebo česky pouliční občerstvení, které se tvoří přímo na místě, se v poslední roky stává stále oblíbenější formou stravování. Od fast foodu (rychlého občerstvení) se liší použitím kvalitních surovin, zdravější přípravou a nápaditým a inspirativním zpracováním. Často může být doslova gastronomickým zážitkem. Fenomén street foodu v Bratislavě odstartoval Street Food Park na náměstí před Starou Tržnicí, který se koná již od roku 2015 a za tu dobu se stal oblíbenou akcí s neopakovatelnou atmosférou.

S nápadem zorganizovat Street Food Park přišel tým Staré Tržnice. Cílem této akce bylo oživit prostor před Tržnicí a přinést něco nového pro obyvatele a návštěvníky Bratislavy. \"Koncept jsme plánovali a dolaďovali několik měsíců, vymýšleli jsme, jak by to mohlo vypadat. V zahraničí už něco takového fungovalo, na Slovensku ještě ne. Největší výzvou však před prvním Street Food Parkem bylo sehnat prodejce, kteří by odpovídali formám street foodu, \"říká Jana Vašáková, koordinátorka Street Food, koordinátorka Street Food.

První SFP se konal v září 2015, osm prodejců zabralo tehdy asi polovinu plochy náměstí před Starou Tržnicí. Pro srovnání, na zatím posledním SFP (v pořadí již 39.) v červnu 2020 bylo 18 prodejců, což je maximální kapacita náměstí, a organizátoři museli vybírat ze 60 - 70 zájemců.

"Začátky nebyly lehké, museli jsme se lidem dostat do povědomí, naučit je jíst na ulici, vymýšleli jsme různá témata a doprovodný program. Například první listopadový SFP měl téma barbecue a opékačka. Měli jsme tady na náměstí v takových kyblících finskou svíci, není to otevřený opéct si to, na co měli chuť. Každý prodejce tehdy nabízel něco, co se dalo opékat.

Pouličnímu pojídání však velmi rychle přišlo na chuť mnoho lidí a dnes se už SFP koná pravidelně, první delší pauzu měl kvůli koronaviru. "Na začátku jsme mívali SFP v silných měsících pro prodejce - září, říjen, listopad, pak jsme pokračovali březen, duben, květen, červen. V létě jsme měli volno, protože mnoho prodejců chodilo po festivalech a měli jsme pocit, že lidé jsou na dovolené a návštěvnost by nebyla velká. Před více než dvěma měsíčně, kromě ledna, kdy si všichni chceme trošku odpočinout.

Každý si najde to své

Při výběru prodejců organizační tým dbá na pestrost složení nabízených jídel. Tak, aby si vybral člověk, který má rád maso, vegetarián, vegan, a také lidé s různými intolerancemi. \"Snažíme se to vyskládat tak, aby byly i větší i menší porce, i sladké i slané ... I něco k pití, i káva, i dobré víno, cider ... Pivo máme přímo ve Staré Tržnici - ve Výčepe u Ernőho. Snažíme se zde mít českou i světovou kuchyni. Nebráníme se ale prodej, ale prodej Nechceme zde mít prodejce, kteří běžně chodí na jarmarky nebo vánoční trhy,“ vysvětluje Jana Vašáková. Po letech mají organizátoři vybudované s prodejci krásné přátelské vztahy a díky bezproblémové spolupráci jsou z některých stálice každého SFP. \"K prodejcům, kteří jsou s námi od začátku patří Polní kuchyně a pojízdná kavárna Folcík. Také zde byl tým Le Bief, který se později přejmenoval na Lokál u nás a nyní se jmenuje U nás bistro - dělají velmi oblíbené hamburgery. Na prvním SFP prodával i Foodstock, ale tehdy ještě neměli v nabídce .

Každý SFP je jiný, nikdy není stejný, a proto je zajímavý. Nabídka jídel u prodejců se také každým měsícem poněkud mění. "Vždy se připraví stálice, které jsou oblíbené a lidé na ně doslova čekají, ale prodejci připravují i ​​nějaké novinky, limitky, gurmánské speciality, nějaké nové příchutě apod. Pokud máme nějaké téma, tak jej svou nabídku přizpůsobí."

Street Food Park je zero waste

SFP je stejně jako jiné akce podobného typu dobře zajištěn. Na Bezpečnost dohlíží SBS služba, zdravotníci, hasiči i technička, která ještě před otevřením dává prodejcům školení o tom, jak používat a skladovat plynové bomby. Stejně velkou pozornost organizátoři věnují životnímu prostředí. \"Před třemi lety, když už byla slovenská street food scéna opravdu kvalitní, jsme se rozhodli postupovat cestou zero waste. Třídíme svůj odpad a všichni prodejci mají jen kompostovatelné nádobí. Sbíráme tedy veškerý kompostovatelný odpad a bio odpad a zpracováváme jej na kompost. Samozřejmě, třídíme plasty, papír žádné popelnice, návštěvníci jsou tedy „donuceni“ přijít k našemu vyškolenému personálu, který je usměrní, co kam patří. Uklízíme nejen prostory před Tržnicí, ale i okolí náměstí, neboť za to cítíme zodpovědnost," vysvětluje koordinátorka SFP a dodává: \"Chceme se i jako Tržnice v tomto zlepšovat a dělat úplně všechny akce u nás zero waste. Plánem je mít i vlastní kompostér. K recyklaci a kompostování vede".

Náročné čtyři dny

[caption id="attachment_9870" align="alignnone" width="1100"]

Část týmu organizátorů Street Food Parku (zleva Lukáš Raček, Jana Vašáková, Adam Svoboda)[/caption] Pro každého prodejce SFP jsou čtyři dny, během kterých se koná, opravdu náročné. Prodejní stánky či foodtrucky otevírají ve 12:00 ha prodejci se téměř nezastaví do pozdních nočních hodin. Po zavření, úklidu a pobalení je často totiž čeká ještě noční příprava na další den. Mnozí z nich navíc nemají své přípravny v Bratislavě, a tak cestují. A v devět ráno se už připravují před Tržnicí. \"Je to náročné, všichni prodejci pořádně makají, ale myslím, že se shodneme is nimi, že je to vždy perfektní akce,\" říká Jana Vašáková. Street Food Park má nezaměnitelnou atmosféru. Lidé se na něj nechodí jen najíst či vypít si, ale i potkat přátele, známé, popovídat si a nasát kouzlo tohoto místa. Pokud bude situace s koronavirem nadále příznivá, na další Street Food Park se můžeme všichni těšit od 22. – 25. července a poté každý další měsíc.
07/07/2020