Street food, nebo česky pouliční občerstvení, které se tvoří přímo na místě, se v poslední roky stává stále oblíbenější formou stravování. Od fast foodu (rychlého občerstvení) se liší použitím kvalitních surovin, zdravější přípravou a nápaditým a inspirativním zpracováním. Často může být doslova gastronomickým zážitkem. Fenomén street foodu v Bratislavě odstartoval Street Food Park na náměstí před Starou Tržnicí, který se koná již od roku 2015 a za tu dobu se stal oblíbenou akcí s neopakovatelnou atmosférou.
Street Food Park má nezaměnitelnou atmosféru. Lidé se na něj nechodí jen najíst či vypít si, ale i potkat přátele, známé, popovídat si a nasát kouzlo tohoto místa. Pokud bude situace s koronavirem nadále příznivá, na další Street Food Park se můžeme všichni těšit od 22. – 25. července a poté každý další měsíc.

"Začátky nebyly lehké, museli jsme se lidem dostat do povědomí, naučit je jíst na ulici, vymýšleli jsme různá témata a doprovodný program. Například první listopadový SFP měl téma barbecue a opékačka. Měli jsme tady na náměstí v takových kyblících finskou svíci, není to otevřený opéct si to, na co měli chuť. Každý prodejce tehdy nabízel něco, co se dalo opékat.První SFP se konal v září 2015, osm prodejců zabralo tehdy asi polovinu plochy náměstí před Starou Tržnicí. Pro srovnání, na zatím posledním SFP (v pořadí již 39.) v červnu 2020 bylo 18 prodejců, což je maximální kapacita náměstí, a organizátoři museli vybírat ze 60 - 70 zájemců.

Každý si najde to své
Při výběru prodejců organizační tým dbá na pestrost složení nabízených jídel. Tak, aby si vybral člověk, který má rád maso, vegetarián, vegan, a také lidé s různými intolerancemi. \"Snažíme se to vyskládat tak, aby byly i větší i menší porce, i sladké i slané ... I něco k pití, i káva, i dobré víno, cider ... Pivo máme přímo ve Staré Tržnici - ve Výčepe u Ernőho. Snažíme se zde mít českou i světovou kuchyni. Nebráníme se ale prodej, ale prodej Nechceme zde mít prodejce, kteří běžně chodí na jarmarky nebo vánoční trhy,“ vysvětluje Jana Vašáková. Po letech mají organizátoři vybudované s prodejci krásné přátelské vztahy a díky bezproblémové spolupráci jsou z některých stálice každého SFP. \"K prodejcům, kteří jsou s námi od začátku patří Polní kuchyně a pojízdná kavárna Folcík. Také zde byl tým Le Bief, který se později přejmenoval na Lokál u nás a nyní se jmenuje U nás bistro - dělají velmi oblíbené hamburgery. Na prvním SFP prodával i Foodstock, ale tehdy ještě neměli v nabídce .
Street Food Park je zero waste

Náročné čtyři dny
[caption id="attachment_9870" align="alignnone" width="1100"]