20/07/2020
Letné drinky, vďaka ktorým zabodujete na každej grilovačke
Léto se mnohým z nás pojí s kdysi efektními koktejly ozdobenými ovocem, bylinkami či retro palmičkou. Zkuste letos ochutnat drinky opravdu všemi smysly, vnímat nejen chuť, ale také vůni, připravit originální servírování az posezení s přáteli si udělejte doslova zážitek. Spolu s barmany Mirror Baru v Carltonu máme pro vás návod, jak ohromit vaše hosty na letní grilovačce.

Lux

Světlo, které je nezbytné pro zrod života. Světlo žene lidstvo vpřed již od samotného počátku existence. Zážitek a pozitivní pocity jsou důvody, proč si v Mirror Baru vybrali jako nový efekt servírování koktejlů právě světlo. Designérem servisu, na kterém je podáván koktejl Lux je mladý slovenský umělec František Tóth. Servis je doplněn o japonský způsob pěstování bonsají – kokedama, který do něj vnáší jeden z pilířů baru – Nature (Příroda). Koktejl je postaven na jednom z nejlepších ginů na světě Tanqueray no.10, který se kombinuje se sirupem z citrusových olejů, chutí passion fruitu, autorským Mirror bitters a je doplněn bublinkami.

Receptura: - 40 ml Tanqueray no.10 - 20 ml passion fruit sirupu - 15 ml čerstvé citrónové šťávy - 2 střiky Mirror Bitters - Prosecco Všechny ingredience dejte spolu do míchací nádoby as ledem promíchejte. Následně dolijte Proseccom.

Cloud Atlas

Jelikož každá kapka rumu Zacapa dozrává ve výšce 2333 metrů v guatemalské džungli, v domečku nazvaném „The House above the clouds“, tedy Dům nad oblaky, servírování koktejlu Cloud Atlas v Mirror Baru pojali velkolepě. Zahalen v oblacích ve vůni autentické guatemalské džungle těsně po dešti. Kombinace rumu Zacapa, červeného vína, kávy, kakaa – ingrediencí typických pro Střední Ameriku vás má s vířícím kouřem a aroma lesa přenést až do domečku „The House Above The Clouds“.

Receptura: - 40 ml Zacapa Centenario 23 yo - 10 ml kávového likéru - 5 ml kakaového likéru - 25 ml lokálního červeného vína - 10 ml šťávy z granátového jablka - 10 ml medu - 2 ml balzamika Všechny ingredience dejte spolu do míchací nádoby as ledem promíchejte.

Zen

Koktejl Zen představuje malou zenovou zahrádku v srdci Bratislavy. Učení Zen mluví o cestě ke stavu mysli, kdy prožíváte každý moment naplno. V zážitkovém Mirror baru je zenová zahrádka postavená právě na tom užití momentu – servírování i vychutnávání si drinku. V baru ho servírují s javorovým bonsajím v černé keramické misce od lokálních řemeslníků sili.ceramics, ale připravit si ho můžete i doma, i když je jeho příprava o něco složitější. Jeho výjimečnost spočívá v proteinové (nebo mléčné) klarifikaci. Po smíchání citrusové šťávy (nebo jiné kyselé šťávy) s něčím mléčným (klidně to může být i rostlinné mléko), se směs vysráží. V baru ji pak několikrát filtrují, dokud drink nezůstane úplně čirý. Chuť Zenu je díky japonské vodce Nikka, slanému karamelu, ananasu a mandlím těžší a výraznější, ale díky klarifikaci je drink zjemněný, zaobalený a má krémovou strukturu.

Receptura: - 30 ml Nikka vodka - 20 ml čerstvé ananasové šťávy - 30 ml kokosové vody - 10 ml mandlového likéru - 10 ml cukrového sirupu - 20 ml čerstvé citrónové šťávy - 3 střiky oříškového bitters - 30 g slaného karamelu - 50 ml kokosového mléka
Všechny ingredience kromě mléka smíchejte v jedné nádobě, dokud se slaný karamel kompletně nerozpustí. Potom přilijte mléko, jemně promíchejte a nechte zhruba 30 minut bez pohybu, dokud se mléko s citrusy nesrazí. Následně drink přeceďte přes látku, promíchejte s ledem a servírujte.

Stanislav Harciník

Stanislav Harciník je relativně novou posilou Mirror Baru, do týmu se jako šéfbarman přidal v březnu. Kariéru v gastronomii zahájil jako barback v El Gaucho Steak house, kde zjistil, že ho baví poznávání nových lidí, kombinování chutí a neustálé hledání inspirace. Postupně se přes další pozice a bary vypracoval. Nejvýraznějším barovým milníkem bylo pro Stana působení ve Spin Cocktail Baru, kde se za dva roky propracoval od barmana až po barmanažéra. Pracoval také v baru The Velvet a jako šéfbarman stál u zrodu projektu Sexi Dog.
Jelikož v Mirror baru začal v období karantény kvůli koronaviru, měl dostatečný prostor pro rozvinutí své kreativity a svůj růst. S týmem Mirror baru aktuálně intenzivně pracují na novém "signature" menu, kterým budou hostům toužícím po zážitku poskytovat 5* servis. Ambicí je také zvýraznit jméno slovenské barové scény ve světě. Duší Mirror Baru je jeho nabídka, každý servírovaný koktejl má dokonale vyladěnou kompozici a doslova provokuje fantazii návštěvníků. Koktejly jsou podávány v jedinečné podobě na autorských designérských podnosech a v botanických aranžmá. Aktuální menu Mirror Baru v Carltonu je postaveno na třech pilířích - Classy koktejly (celodenní), kolekce Art koktejlů (večerní) a série Nature koktejlů (večerní). Věřte nám, jsou doslova alchymií. Pokud máte chuť spíše na teplejší drinky, připravte si speciální kombinace od Petra Marcinu z Mirror baru .
20/07/2020