24/07/2020
Michal Konrád: Gastronómia je veľmi pestrá a rozmanitá
Milovníkem kvalitní gastronomie je jméno Michal Konrád jistě známé. Minulý rok vzbudil pozornost rozhodnutím opustit post šéfkuchaře luxusní restaurace a začít podnikat v pouliční gastronomii. Jeho projekt Bao Brothers si velmi rychle oblíbili nejen lidé inklinující k asijské kuchyni. Nadýchané kynuté housky se dají totiž připravit na mnoho způsobů a ulahodí „masožroutům“ i vegetariánům. Do Michala semínko lásky ke gastronomii zasela už jeho máma. Proto jeho přirozené kroky na střední škole vedly ke studiu kuchařského řemesla. Pracovat začal v pizzerii, kde se věnoval zejména italské kuchyni, poté se zaměstnal ve vínotéce v centru Bratislavy. Jejím spolumajitelem byl pan Milan Králík, který často cestoval do Francie a přinášel na Slovensko různé receptury. Po 1,5 roce v gastronomii na Slovensku vycestoval Michal na pár měsíců na Kypr, odkud si odnesl zkušenosti s mezinárodní kuchyní. „Z Kypru jsem se vrátil v listopadu a už v prosinci jsem cestoval do Londýna, kde jsem působil 5 let,“ říká Michal Konrád. V Londýně poprvé „přičichl“ k asijské kuchyni a vášeň pro ni mu zůstala až dosud. Největším milníkem v Michalově kariéře kuchaře však určitě byla nabídka vrátit se na Slovensko. Jako šéfkuchař nově vznikající restaurace Fou Zoo.

„Léta ve Fou Zoo byla krásná a velmi rád na ně vzpomínám. zkušeností. Bylo to krásných plnohodnotných 9 let,“ vzpomíná Michal. Za jeho vedení restauraci Foo Zoo prestižní gastronomický průvodce Gault Millau ocenil jako nejlepší slovenskou restauraci. Přesto se Michal rozhodl z restaurace odejít a vybudovat si něco vlastního.

V životě každého z nás přijde čas, kdy má pocit, že se potřebuje posunout dál. Měl jsem chuť začít něco nového, budovat něco, možná i něco svého. Nebylo to lehké rozhodnutí, dozrálo ve mně. Ale 9 let je už opravdu dlouhou dobu, ai když to zaměstnání bylo různorodé, a stále jiné, pro mě už to byla taková trošku stagnace. Ten koloběh se v jistém smyslu opakoval a já potřeboval jít dál.

Bao Brothers

Street food neboli pouliční gastronomie jsou mezi lidmi stále oblíbenějším způsobem stravování. Ale nestává se často, že se šéfkuchař vychycené restaurace rozhodne vařit na ulici. Projekt Bao Brothers vznikl v březnu 2019 jako spolupráce tří kamarádů - Michala Konráda, Ivana Lilova a Michala Hužoviče. \"Úkoly máme rozděleny, ale každý z nás v podstatě udělá, co je třeba. Já jsem v pozici kuchaře, šéfkuchař je přece jen jeden :). Vyvíjím a rozvíjím recepty, které si ale vždy spolu ochutnáme, připomínkujeme. starosti tabulky, finance a pod. V rámci exekutivy se tedy perfektně doplňujeme.“

Chutné housky

Nabídka Bao Brothers je vcelku jednoduchá, ale přesto rozmanitá. "Vycházeli jsme z toho, co máme rádi, co nám chutná. Zároveň jsme chtěli přinést něco nového, něco, co tu ještě není, a myslím, že se nám to i podařilo." Chutné housky bao jsou z kynutého těsta, které je velmi podobné našemu knedlovému. Toto jídlo pochází z Tchaj-wanu, ale každá asijská země má svou odnož bao. Tradiční bao je naplněno vepřovým bůčkem v kombinaci s omáčkou, arašídy, nakládanou okurkou, koriandrem... Takové bao je ve stálé nabídce Bao Brothers .
„Dalšími stálicemi jsou u nás bao s dokřupava vypraženými marinovanými kuřecími stehýnky, také v kombinaci s nějakým kyselým elementem. nějaký speciál. V červenci to například bylo hovězí masíčko na korejský způsob,“ říká Michal. Nosným produktem projektu jsou tedy housky bao, ale nabídku kromě speciálů doplňují Bao Brothers i podle sezónnosti. "V letních měsících děláme role z rýžového papíru, v zimních měsících zase teplou polévku s taštičkami apod. Vždy u nás najdete i něco navíc."

Naším snem je restaurace

Prvotní ambicí tří kamarádů bylo mít kamenný provoz, zatím se ale svezli s vlnou street foodu, pouličního prodeje, a navštěvují také různé festivaly, akce a pod. \"Naší pravidelnou akcí je Street Food Park , kde nás najdete každý měsíc. Rádi se účastníme i jiných akcí, většinou na západním Slovensku, protože na přípravu jídla potřebujeme zázemí kuchyně, \"vysvětluje Michal. Aktuální kuchyni mají v prostoru v Ružinově, který si sami vybudovali. Sen mít vlastní restauraci je neopustil, vhodný prostor hledají v centru Bratislavy.
"V restauraci bude určitě v nabídce rozšířené menu. Naše vysněná představa je mít bistro, kde budeme schopni připravovat i jiná jídla kromě žemliček. Tak 2 - 3 předkrmy, hlavní jídla, dezerty, saláty ... Obměňovat bychom to chtěli na bázi sezónnosti. Ale vše závisí na prostorách a já má silný vliv ale kuchyni, takže to nechci škatulkovat. Gastronomie je opravdu velmi pestrá a rozmanitá. Po otevření restaurace však o ukončení street foodového projektu Bao Brothers neuvažují. \"Určitě chceme zůstat i na ulici. Jedním z důvodů mého odchodu z Fou Zoo byla i touha být v kontaktu s lidmi, se zákazníky, zažít něco jiného než vaření v kuchyni restaurace. A má to něco do sebe, street food bude fungovat i nadále, \"uklidňuje milovníky bao Mio.

Kuchař, který vaří srdcem

Aktuálně se Michal Konrád kromě projektu Bao Brothers věnuje i kurzům vaření, konzultacím, tvoří menu pro restaurace ... \"Jsem sám sobě pánem a vím si rozumně zadělit čas. Mám prostor na vlastní tvoření a zužitkování nabytých zkušeností. Vnímám to velmi pozitivně. Zároveň si však myslím, že člověk se učí celý život. šéfkuchaře, takže v tomto kontextu se už nemám až tak kam posouvat. No projekt Bao Brothers je pro mě něčím novým, zajímavým, je to pro nás všechny dobrou školou,“ říká Michal a doplňuje, čeho by v profesním životě ještě rád dosáhl. \"Ono to asi teď není úplně aktuální téma, ale každý kuchař, který vaří i srdcem, touží mít Michelinskou hvězdu, i když je kolem toho stále mnoho otazníků, a jestli to vlastně stojí za to ... Mým snem je mít vlastní restauraci, kde budu moci dělat to, co budu cítit. A pokud jednou taková restaurace bude, určitě bude, určitě bude.
24/07/2020