Milovníkem kvalitní gastronomie je jméno Michal Konrád jistě známé. Minulý rok vzbudil pozornost rozhodnutím opustit post šéfkuchaře luxusní restaurace a začít podnikat v pouliční gastronomii. Jeho projekt Bao Brothers si velmi rychle oblíbili nejen lidé inklinující k asijské kuchyni. Nadýchané kynuté housky se dají totiž připravit na mnoho způsobů a ulahodí „masožroutům“ i vegetariánům.
Do Michala semínko lásky ke gastronomii zasela už jeho máma. Proto jeho přirozené kroky na střední škole vedly ke studiu kuchařského řemesla. Pracovat začal v pizzerii, kde se věnoval zejména italské kuchyni, poté se zaměstnal ve vínotéce v centru Bratislavy. Jejím spolumajitelem byl pan Milan Králík, který často cestoval do Francie a přinášel na Slovensko různé receptury. Po 1,5 roce v gastronomii na Slovensku vycestoval Michal na pár měsíců na Kypr, odkud si odnesl zkušenosti s mezinárodní kuchyní. „Z Kypru jsem se vrátil v listopadu a už v prosinci jsem cestoval do Londýna, kde jsem působil 5 let,“ říká Michal Konrád.
V Londýně poprvé „přičichl“ k asijské kuchyni a vášeň pro ni mu zůstala až dosud. Největším milníkem v Michalově kariéře kuchaře však určitě byla nabídka vrátit se na Slovensko. Jako šéfkuchař nově vznikající restaurace Fou Zoo.
„Dalšími stálicemi jsou u nás bao s dokřupava vypraženými marinovanými kuřecími stehýnky, také v kombinaci s nějakým kyselým elementem. nějaký speciál. V červenci to například bylo hovězí masíčko na korejský způsob,“ říká Michal.
Nosným produktem projektu jsou tedy housky bao, ale nabídku kromě speciálů doplňují Bao Brothers i podle sezónnosti. "V letních měsících děláme role z rýžového papíru, v zimních měsících zase teplou polévku s taštičkami apod. Vždy u nás najdete i něco navíc."
"V restauraci bude určitě v nabídce rozšířené menu. Naše vysněná představa je mít bistro, kde budeme schopni připravovat i jiná jídla kromě žemliček. Tak 2 - 3 předkrmy, hlavní jídla, dezerty, saláty ... Obměňovat bychom to chtěli na bázi sezónnosti. Ale vše závisí na prostorách a já má silný vliv ale kuchyni, takže to nechci škatulkovat. Gastronomie je opravdu velmi pestrá a rozmanitá.
Po otevření restaurace však o ukončení street foodového projektu Bao Brothers neuvažují. \"Určitě chceme zůstat i na ulici. Jedním z důvodů mého odchodu z Fou Zoo byla i touha být v kontaktu s lidmi, se zákazníky, zažít něco jiného než vaření v kuchyni restaurace. A má to něco do sebe, street food bude fungovat i nadále, \"uklidňuje milovníky bao Mio.
V životě každého z nás přijde čas, kdy má pocit, že se potřebuje posunout dál. Měl jsem chuť začít něco nového, budovat něco, možná i něco svého. Nebylo to lehké rozhodnutí, dozrálo ve mně. Ale 9 let je už opravdu dlouhou dobu, ai když to zaměstnání bylo různorodé, a stále jiné, pro mě už to byla taková trošku stagnace. Ten koloběh se v jistém smyslu opakoval a já potřeboval jít dál.
Bao Brothers
Chutné housky
Nabídka Bao Brothers je vcelku jednoduchá, ale přesto rozmanitá. "Vycházeli jsme z toho, co máme rádi, co nám chutná. Zároveň jsme chtěli přinést něco nového, něco, co tu ještě není, a myslím, že se nám to i podařilo." Chutné housky bao jsou z kynutého těsta, které je velmi podobné našemu knedlovému. Toto jídlo pochází z Tchaj-wanu, ale každá asijská země má svou odnož bao. Tradiční bao je naplněno vepřovým bůčkem v kombinaci s omáčkou, arašídy, nakládanou okurkou, koriandrem... Takové bao je ve stálé nabídce Bao Brothers .
Naším snem je restaurace
Prvotní ambicí tří kamarádů bylo mít kamenný provoz, zatím se ale svezli s vlnou street foodu, pouličního prodeje, a navštěvují také různé festivaly, akce a pod. \"Naší pravidelnou akcí je Street Food Park , kde nás najdete každý měsíc. Rádi se účastníme i jiných akcí, většinou na západním Slovensku, protože na přípravu jídla potřebujeme zázemí kuchyně, \"vysvětluje Michal. Aktuální kuchyni mají v prostoru v Ružinově, který si sami vybudovali. Sen mít vlastní restauraci je neopustil, vhodný prostor hledají v centru Bratislavy.