Jeden má pocit, že věda se dělá už téměř ze všeho. Přílišné spekulování nad věcmi způsobuje nemálo lidem bolesti hlavy. Jaké víno si vybrat? Jakou odrůdu jablek koupit? Jak se obléci na večer, který není ani formální ani neformální? Proč je třeba vše analyzovat?
Vědomosti a lidské poznání je to, co nás posouvá vpřed, co nás činí lepšími. Jakou látku použít, jaký steh. Čím hlouběji se do tématu vnoříte, tím více vás ohromí a chcete vědět stále více. A to dělá vaši práci neustále lepší, preciznější, kvalitnější.Právě o to se snaží bratislavská kavárna Brew Bar Café. Malý prostor ve Freshmarketu posouvá hranice přípravy kávy. Vezme vás na cestu světem, o kterém jste dosud neměli ani páru.
Příběh začíná u baru. Kupovali jste si dosud domů kávu z Kostariky, neboť „Kostarika“ vám chutná? Majitel a barista v jedné osobě David Frajt vám představí zcela novou dimenzi. Můžete si vybrat kávu nejen se zemí původu, ale také přesným místem zrání a odrůdou. Vše samozřejmě doplněno o datum pražení, které nikdy nepřesáhne třicet dní. Jen tak zaručíte kvalitu a čerstvost výběrové kávy.
Zdá se vám to zbytečně komplikované? Vždyť ani v restauraci si neptáte krabicové francouzské víno, ale kvalitní archivní Bordeaux.
Cesta poznáním pokračuje přípravou. Jako jedna z prvních third wave kaváren na Slovensku Brew Bar nabízí kromě tradičního espressa také množství forem alternativních příprav kávy jako Chemex, Hario V60, Aeropress nebo Vacuum pot. Přístroje připomínající spíše laboratoř a ne kavárnu dokáží připravit filtrovanou kávu, která vám odhalí zcela nové zážitky. Najednou naleznete v kávě chuť citrusů, čokolády, jasmínových květů. Zjistíte, že káva nemusí být pouze hořká černá tekutina, sloužící k probuzení.
V případě, že byste přece jen měli chuť na staré dobré espresso, David vám ho připraví na ručně vyráběném kávovaru La Marzocco. Opět v našich zeměpisných šířkách zjev nevídaný.
Váš zážitek z kávy však nemusí skončit odchodem z kavárny. Brew Bar je výjimečný prodejem výběrové kávy pocházející z těch nejlepších pražíren světa jako německý Barn, britský Hasbean, a v neposlední řadě ze slovenské pražírny Green Plantation. Právě pánové z Green Planation inspirovali Davida k tomu, aby se káva stala jeho koníčkem i prací. Ne nadarmo patří ke špičce v pražení nejen v Evropě.