21/08/2015
Prosecco

Prosecco. Elixír s kouzelnou schopností přenést vás zpět v čase do šedesátých let minulého století. Když držíte v ruce sklenici a sledujete, jak ve zlatavém nápoji hypnoticky utíkají částečky CO2 rychlostí světla směrem vzhůru, je těžké nenechat se vtáhnout do scény jako vytržené z Felliniho filmů. I přes mnoho společných vlastností se šampaňským je docela jiné. Je esencí Itálie. Nonšalantní, užívající si života, nese v sobě právě to typické „La Dolce Vita“.

A které prosecco může být lepší než to první, to nejstarší? Znalec vína, pan Vladimír Syč Milý nám převyprávěl příběh Carpenè Malvolti, historie, která dala proseccu své jméno: " Ačkoli by se mohlo zdát, že spojení dokonale ušitého obleku a kvalitního, perfektně vychlazeného prosecca by neměl být problém, jako vždy, zdání klame... Oblek v jakékoli formě spojujeme s maximální dávkou serióznosti a dokonalosti, zatímco představa o proseccu je o jeho hravosti a jednoduchosti. Tak, jak protokol předepisuje tu. A šumivá vína jsou jediná, která jsou povolena pít kdekoli, zda jste na svatbě, recepci na ambasádě nebo na večeři v hotelu, a kdykoli, zda ráno, na oběd nebo večer " Začíná své mluvení pan Syč Milý.
Oblast Prosecco se nachází v severo-východní Itálii pouhých padesát kilometrů od Benátek v provincii Treviso. Je stejně vzdálena od Dolomitů jako od Jaderského moře . Tvoří ji asi 20 000 hektarů vinic s nadmořskou výškou do 500 metrů. Na rozdíl od minulosti, nepitným vínem, se dnes stalo moderním šumivým vínem se všemi atributy. Jemné a perzistentní perlení, komplexnost vůní a chutí se staly samozřejmostí.
Prosecco se pije, podobně jako champagne, dobře vychlazené. Správná teplota je velmi důležitá, ideální je 6-8 stupňů Celsia, aby prosecco mohlo předat všechny své informace, zejména ovocnost a způsob, jakým jsou vybalancovány cukr s aciditou. Kvůli ovocnosti byl vyvinut také speciální kal. víno .
Právě existence, význam i moderní pojetí prosecca je nejvíce spojována se jménem prof. Antonia Carpenè, který v roce 1868 spolu se svým přítelem Angelem Malvolti založili firmu Carpenè Malvolti.

Prosecco

Pan Carpenè vydal během svého života množství na svou dobu nepřekonatelných publikací o víně a jeho syn Antonio Carpenè Jr. se dodnes považuje za ambasadora oblasti Prosseco. Miloval svou zemi a národ. první enologický institut v Itálii Scuola Enologica v Conegliano, jehož úkolem je dodnes zvyšovat úroveň produkce hroznů a zdokonalovat výrobu vína.
Již pět generací je Carpenè Malvolti, kterou tento vědecky založený patriot založil , považována za synonymum nejvyšší kvality italských šumivých vín. Jako první na výrobu šumivého vína použili moderní technologické postupy namísto rustikálních a jednoduchých metod. Čas ukázal, že tyto postupy jsou ideální pro odrůdy z oblasti Prosecco, protože. první firma v historii použila v roce 1924 na své etiketě název Prosecco, vzpomíná na závěr pan Syč Milý.

Prosecco Amabile dei Colli di Conegliano

Slavná etiketa nesla název „Prosecco Amabile dei Colli di Conegliano“. Ve volném překladu přívětivé, líbivé, doslova něco, co má každý rád. Dokonalá definice prosecca Carpenè Malvolti.

Carpenè-Malvolti

U nás v Alain Delon milujeme příběhy, které nevytvářejí, ale doplňují význam. Příběhy, které vám pomohou pochopit, proč je věc tak skvělá. A pan Syč Milý nám vyprávěním příběhu Carpenè Malvolti umožnil přesně to. Pochopit, proč je jejich prosecco tak výjimečné. A najednou svět opět dává smysl. „La Dolce vita!“

Prosecco Carpenè Malvolti si můžete koupit na www.onemore.cz .

21/08/2015