Představa užívat si večeři v restauraci oceněné Michelinovými hvězdami s domácími pantoflemi na nohou je přímo vystřižená z Mechanického pomeranče. Ale zároveň jít do restaurace, vybírat si z jídelníčku a dlouho přemýšlet, co si objednáte, jaké víno si dáte… To je tak únavné, nezdá se vám? Co kdyby fantastický šéfkuchař přišel k vám domů a připravil pro vás gastronomický zážitek vašeho života? Dámy a pánové, seznamte se s Foodmanem!
Mimochodem, ta Noma je dánská restaurace se dvěma Michelinovými hvězdami, která byla zvolena prestižním časopisem Restaurant Magazine za nejlepší na světě tři roky po sobě! Strávit byť jen pár dní v zákulisí je úspěch, nad kterým se patří sundat klobouk.
Foodman obrací koncept zážitku z restaurace zcela vzhůru nohama. Nejenže šéfkuchař přijde přímo k vám domů, ale v ideálním případě ani nevíte, jaké menu vás čeká až do momentu, kdy před vámi sluší talíř.
Pokud stále váháte, zda pustit Michala do vašeho domova a nechat ho vařit na vašem sporáku, je zde jiná možnost, jak si vyzkoušet jeho mistrovství. V rámci konceptu Foodman Michal pořádá Pop up eventy, kde můžete zažít zlatou střední cestu mezi tradiční restaurací a Foodmanovými eventy doma. Stačí být dostatečně rychlý a na jedné z akcií si rezervovat místo.
My lidé milujeme překvapení od přirozenosti, takže jestli se ocitnete uprostřed gurmánské večeře v muzeu, obchodě, nebo u sebe v kuchyni, jsme přesvědčeni, že to bude stát za to. Koncept Foodman můžete sledovat na jeho facebookových stránkách .
Tváří a duší tohoto gastronomického konceptu je Michal Kordoš, se kterým jsme se setkali v jeho domácí kuchyni, abychom si popovídali nejen o této nové vlně v gastronomii. První překvapení, které nás čekalo hned při seznámení, byl Michalův věk. Jak může někdo tak mladý tvořit gastronomii na tak vysoké úrovni? Odpověď jsme našli pár vteřin po nahlédnutí do Michalova životopisu, kdy jsme zároveň zjistili, že nás čeká opravdu speciální zážitek. Stáže v restauracích se zvučnými jmény jako FOU ZOO sice mohou na první pohled zaujmout, ale zjištění, že Michal strávil čas na stáži v restauraci Noma, je velmi zajímavé.
"Už od malička se věnuji gastronomii, i přesto, že nepocházím z prostředí, kde by se někdo věnoval vaření. Vařil jsem si často doma sám a nechával po sobě spoustu špinavých nádobí. Tak mi rodiče časem vybavili brigádu v italské restauraci v Rusovcích."
Vůbec ne špatný start pro mladého nadějného šéfkuchaře, protože tato "místní" italská restaurace je známá Antica Toscana, patřící mezi nejpopulárnější italské podniky v zemi.
Největší průlom nastal, když jsem jako osmnáctiletý napsal do Nomy. Ozvali se mi a vzali mě na týdenní zkušební dobu, po které mě vybrali, abych zůstal u nich na stáži. Prošel jsem si postupně všemi sekcemi, od čištění bylinek až po dokončování jídel.Když se Michala zeptáte, co si nejvíc v Nomu užíval, okamžitě objevíte jeho vášeň pro nové věci. \"V Nome nosí jídlo zákazníkům na stůl kuchaři, kteří jídlo dokončují, a tak jsem měl možnost obsluhovat hvězdy jako Sean Connery či George Clooney. Je to to nejprestižnější co může člověk v Nome dělat. Nejvíce mě však zaujalo laboratoř na vývoj nových receptů, který je vrchol od toho, kam se může člověk vypracovat. jak vyvíjejí nová jídla.”
Zkušenosti, jaké Michal nabral by mnohé vedly dále do „konvenční“ kuchyně v některé top restauraci na světě. On se však rozhodl jít poněkud jinou cestou.
\"Myšlenka Foodman vznikla, když mě lidé začali oslovovat, abych jim něco uvařil. Snažil jsem se vytvořit protiklad tradičním cateringem a zážitku, který mají lidé v restauraci. Přijdu k nim domů a zorganizuji jim vícechodovou, tematickou a sezónní, zážitkovou gastronomii. si připravím. Stačí mít doma malou kuchyni a funkční sporák.”
Nejraději mám, když mi zákazník nechá volnou ruku a já ho překvapím tím, co budou mít na stole. Většinou se domluvíme pouze na pár ingrediencích, které si v menu mít nepřejí a ostatní je už na mně.
Co ale můžete očekávat na stole, když Foodman zastane na prahu vašich dveří?
"Směr, který mě nejvíce ovlivňuje je skandinávská kuchyně. Mám rád jejich naturálnost a strohost. Suroviny, které mají, jsou podobné našim, akorát je kuchyně obohacená o mořské plody. Zkrátka, čisté jednoduché chutě."
"V menu musí samozřejmě být harmonie, nesmí být příliš monotónní. Snažím se vždy řídit sezónou. Dívám se, co je v dané období v té nejlepší kvalitě a snažím se vyzvednout čisté chutě právě těch surovin."
Pop up eventy jsou ukázkou toho, co vše lze v rámci Foodmana vymyslet. Pop up má být na netradičním místě a menu musí být do poslední chvíle neznámé.Každému velmi doporučujeme darovat si zážitek s Foodmanem a zažít zbrusu novou, svěží perspektivu na gastronomii.