30/04/2016
Pivo trochu inak
Pokud jste se před pár lety zeptali fanouška piva, který mok si vychutnává nejraději, šance, že jeho odpověď bude tradiční Plzeň byla asi tak velká jako kurz na výhru Realu Madrid s místním maličkým fotbalovým klubem. Výběr piva se však časem stal mnohem komplikovanější než kdykoli předtím a nabídka tekutého zlata se každým dnem stává v místních podnicích zajímavější a bohatší. Zatímco snaha objednat si Pale Ale ve vašem lokálu by vám před pár lety vysloužila jednu mezi oči, dnes už můžete počítat s nekonečnými možnostmi pro objevování magického světa piva. Pokud jste tak trochu jako my, zlákání, avšak zmateni z jejich výběrem, čtěte dál. Pro vaši inspiraci jsme zašli do nově otevřené pivotéky ve FreshMarketu – do Pivního ráje a zeptali jsme se, jaká piva z jejich široké nabídky by vám rádi představili a doporučili.

Pivo Deus - ALAIN DELON

DEUS – Pivo místo šampaňského

Co kdybyste si dali někdy pivo namísto šampaňského? Ideální kreativní vsuvka na jakoukoli párty. "Pivovar Bosteels vaří pivo DEUS doma v Belgii. Po devíti měsících ho stěhuje do regionu Champagne, kde podstupuje další fermentaci, lahvování a uskladnění, přesně jako šampaňské. Methode traditionelle se setkává s pivem! Podávejte ho, jak jinak, ve sklenicích na šampaň.
A pokud si myslíte, že se jedná o výstřelek módy, nenechte se odradit, v Bosteels vědí, co dělají. Nakonec, pivo vaří již od roku 1791 a jako jeden z mála pivovarů je stále v rukou původní, dnes již sedmé generace rodiny majitelů.

Pivo Delírium - ALAIN DELON

Delirium Tremens – Růžový slon

U piva Delirium se věci stanou poněkud excentrické. Růžový slon a jeho kreslení zvířecí přátelé zobrazení na láhvi totiž symbolizují stav mysli, když se člověk dostane do deliria. Při vší vážnosti však belgický pivovar Huyghe vyrábí ve své modré budově v jižním Vlámsku jedno z nejlépe hodnocených piv na světě.
Tento příjemný Pale Ale zlatavé barvy je skvělé pivo, které je třeba určitě zkusit. Při prvním doušku hned pocítíte teplo, jako by se vám v ústech doutnal alkohol. Vzápětí vás ohromí dlouhotrvající silná chuť, tak typická pro Delirium. A ještě něco, Delirium Café Brussels je nejznámější pivní pub v Evropě – v nabídce mají více než 2 100 druhů piva. Díky tomu je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Pivo Babushka - ALAIN DELON

Babushka

Navzdory svému ruskému jménu má toto pivo své kořeny v Dánsku. Výrobci To Øl jsou jedním z nejlepších příkladů takzvaných Pirátských sládků, kteří nevlastní svůj vlastní pivovar, ale využívají volné kapacity jiných. I přes své bezdomovectví To Øl vytvářejí fantastická piva, mezi něž bezpochyby patří právě Babushka.
Koncept Babushky se točí kolem myšlenky portského vína. Pivo díky tmavému a sladkému sladu chutná přesně jako portské, na což poukazuje výrazná chuť datlí a švestek. Je to skvělý dezertní nápoj, který si nejlépe užijete po dobré večeři, nebo jako solitérní „goodnight drink“.

Pivo Westvleteren - ALAIN DELON

Westvleteren XII

Skutečný drahokam mezi pivy, který by měl každý, kdo si rád dopřeje dobré pivo vyzkoušet alespoň jednou v životě. Pochází z malého starověkého trapistického opatství Saint Sixtus v belgickém Vleterenu, ve kterém mniši produkují jen tolik piva, aby výnos z jeho prodeje pokryl nezbytné náklady na chod kláštera. Pivo není vařené pro běžné komerční účely a je prodáváno pouze v malých množstvích jednou týdně přímo ze dveří klášteru pro předem ohlášené jednotlivce.
Jejich Westvleteren XII. právem nese hrdý titul nejlepší pivo na světě a nazývají ho také národní poklad Belgie. Polotmavé pivo s bohatou chutí a náznaky lesního ovoce vás vezme na tu pravou belgickou pivní cestu cestu. Nezapomeňte, toto pivo se nepije, ale ochutnává.

Pivo Lanius Eis - ALAIN DELON

Lanius Eis 36

Sladká tečka na závěr. Šestatřicetistupňové pivo z trenčínského pivovaru Lanius je skutečným klenotem mezi slovenskými pivy. Pivo je vařeno netradičním způsobem vymrazování, kde se při nízké teplotě z piva odstraňuje voda. Na vymrazení jednoho litru piva Eis je zapotřebí až 6 litrů původního piva. Je to velmi pracný a zdlouhavý proces, ale výsledek stojí opravdu za to.
Příjemné sladká chuť švestek, višní, fíků, čokolády a mandlí vám vykouzlí na tváři větší úsměv než jakýkoli jiný dezert. My ho nazýváme také pivní tiramisu.
Všechna zmíněná piva si můžete zakoupit v prodejně Pivní Raj v bratislavském Freshmarketu, kde vám rádi poradí i při výběru jiných. Slovník, který vám pomůže vysomařit se ze všech těch pivních názvů: NPP – zkratka pro Indián Pale Ale. Je to svrchně kvašené pivo s výraznou chmelovou chutí, vyráběné z bledého sladu. Je populární zejména mezi malými, lokálními výrobci. Lager – spodně kvašené pivo, které se vyrábí a fermentuje v chladném prostředí. Světlý ležák je nejvíce konzumován a komerčně dostupný styl piva na světě. Lagre najdete zejména u jmen velkých výrobců jako například Stella Artois a americký Budweiser. Stout – tmavé pivo vařené z praženého sladu a ječmene, chmele, vody a pivní kvasinky. Často se jedná o silnější piva, ve kterých podíl alkoholu může být i osm procent. Nejslavnější je Guiness z Dublinu, který jistě znáte díky výrazné černé barvě a krásné nenarušené pěně. Pilsner – světlé spodně kvašené pivo, které svůj název získalo díky metodě vaření ve známém státním podniku Plzeň. Od ostatních ležáků se liší hlavně výraznější chmelovou chutí. Pivo plzeňského typu si udržuje stále vysokou popularitu a vaří se prakticky všude na světě. Porter – tmavé pivo s těžším tělem, které bylo velmi oblíbené v Británii v devatenáctém století. Svůj název získalo proto, že ho konzumovali zejména pouliční a přístavní nosiči (porteři). Po jistém útlumu v popularitě, svou popularitu opět získalo koncem sedmdesátých let minulého století a zůstává oblíbenou volbou mnoha Britů dodnes.
30/04/2016