Každý z nás má kamaráda, kterému při grilování plameny šlehají do výšky střechy, zatímco se na úhel spálená vysušená kuře snaží zachránit zaléváním piva. Dny, kdy vašim hostům stačilo naservírovat spoustu klobás na obrovském talíři jsou však nenávratně pryč a mistrovství ovládání grilu se stalo nezbytností každého moderního gentlemana.
Alain Delon žurnál přichází, aby vám pomohl během jednoho večera pozvednout grilování na haute cuisine mistrů šéfkuchařů. Vítejte při jediném návodu ke grilování, který budete kdy potřebovat.
Foto: Pavel Zachar www.zacharphoto.com
„Poklička“ vítězí
Nejlepší grily nemusí nutně stát tisíce eur. Klíčem ke správnému grilování je gril na uhlí, který má příklop. Ten vytváří uvnitř dokonalé prostředí jako v troubě, takže jídlo je vystaveno neustálému teplu ze všech stran. K tomu pomáhají také otvory na příklopu, které cirkulují vzduch uvnitř tak, aby bylo jídlo připraveno rovnoměrně.
Dřevěné uhlí, brikety…?
Zdroj tepla, kterému vystavíte jídlo mu na rozdíl od konvenčního vaření na pánvi dodá svéráznou chuť. Tábory zastánců uhlí a briket vedou mezi sebou krvavou válku o nadvládu v grilovacím světě, ať se však rozhodnete pro jedno nebo druhé, to už necháme na vás. Dřevěné uhlí - volba klasiků, rychleji se rozhoří, dokáže vyprodukovat větší teplo a je 100% přírodní. Hoří však kratší než jeho protějšek, a je také dražší. Brikety – dokáží naopak hořet déle při konstantnější teplotě, jsou velmi snadno dostupné a snadné pro používání. Nemůžete se však spolehnout na jejich složení. Proto volte vždy ověřené a kvalitní brikety z renomovaného zdroje.Komín by měl mít každý
A to nemyslíme na domě, ani na grilu. Tato magická věcička, do které umístíte uhlí a do prostoru pod ní položíte zápalnou směs vám rozhoří váš zdroj tepla za pár minut. Když uhlí začne mít tmavě šedou barvu a oheň pod komínem pomalu ustane, stačí z něj obsah vysypat přímo do grilu a vzhůru na věc!
Proč je to zase spáleno???!!!
Při grilování mějte trpělivost, počkejte než plamen ustane, k uvaření jídla potřebujete přece teplo, ne oheň. Oheň vám jídlo navenek spálí, zatímco uvnitř bude stále syrové. Gril však můžete využít ik přípravě věcí, které si rádi dají na čas. Velké kusy masa jako například jehněčí stehno stačí umístit mimo přímý zdroj tepla a najednou se z vašeho grilu stane nejlepší trouba na světě.Už vím jak, teď už jen co…
V jednoduchosti je krása, neříká se to jen tak pro nic za nic. V horkých letních měsících se nikomu nechce potit u štiplavých, mastných párků. Volte lehkou kuchyni, která je jednoduchá na přípravu. Chcete přece strávit čas s hosty, ne někde na půli cesty mezi grilem a kuchyní. Připravili jsme pro vás menu, ve kterém si každý najde to své. Navíc, přílohy jsou sladěny k oběma druhům masa, takže můžete servírovat chody najednou a mixovat, jak se vám zlíbí.Steak s grilovanými mladými bramborami
Ingredience pro dvě osoby:
- 400 g hovězího steaku dle vašeho výběru (sirloin, rib eye, rump)
- 500 g baby brambor
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- olivový olej
Steak
Hovězí steak je klasika, které se mnozí bojí, nenechte se však odradit předešlými neúspěchy. Všechno začíná u kvality masa. Zavítejte místo do supermarketu k opravdovému řezníkovi a nechte si poradit. Dobrý, odleželý steak je výsledkem precizní práce chovatelů a řezníka, takže proč se při rozhodování nevložit do náruče alespoň jednoho z nich. Klíčem k přípravě je dokonale rozpálený gril na vysokou teplotu. Osolte, opepřete steak, jemně ho potřete olivovým olejem a dejte na gril. Za pár minut otočte na druhou stranu a nechte ho péct stejný čas. Otáčejte ho však vždy jen jednou! Je obtížné říci přesně kolik minut by se měl péct, záleží na tloušťce a velikosti. My však máme rádi steaky medium rare a 1,5 centimetrů hrubý kus masa grilujeme zhruba 3 minuty na každé straně. Nezapomeňte po grilování nechat maso alespoň tři minuty odstát! Pokud do něj začnete řezat, píchat, a dělat s ním všelijaká kouzla, všechna šťáva vám z něj vyteče az drahého steaku se stane gumová podešev. [caption id="attachment_3952" align="alignnone" width="1100"] Medium - Rare - Well done[/caption]Pomůcka, díky které trefíte správné propečení stále je jednoduchá. Návod máte ve vlastních rukou, a to doslova. Nebojte se steaku dotknout a po otočení si na něj sáhněte a zkuste jeho měkkost. Textura podobná místům na vaší ruce vám dá přesně vědět, jak steak uvnitř vypadá.
Brambory
Uvařte mladé brambory ve slupce spolu s přepůleným stroužkem česneku do měkka, nechte vychladnout a nakrájejte na menší kusy. Vezměte ohnivzdornou pánev nebo misku z alobalu, položte ji na gril s olivovým olejem. Když olej začne jemně kouřit, přidejte brambory a čerstvý tymián, zavřete gril a nechte čtyři minuty péct. Po čtyřech minutách dejte brambory z grilu dolů a vmíchejte máslo.Filety z pstruha s křupavým salátem a mátovým jogurtem
Ingredience:
- 4 filety ze pstruha
- 1 fenykl
- 1/3 salátové okurky
- 8 ks cherry rajčat
- 8 ks ředkviček
- 1/2 zelené chilli papričky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 150 g bílého jogurtu
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl, pepř
- olivový olej