14/01/2019
Keď má bartending flair

Barmani mají své zvláštní fluidum. Jejich denní chlebíček je někde na pomezí mezi uměním, vědou a magií. Svět za barem je i během nejdivočejší párty posvátným místem, kde barman žije uprostřed zábavy, aniž by byl její součástí. Co se však stane, když do míchání obyčejné Margarity či efektního Nuclear Reactor přidáte i trochu lahvové gymnastiky? Vznikne flair bartending. James Bond a jeho protřepané nemíchané Martini s vodkou . Tony Manero, Horečka sobotní noci a známý 7&7 .

Když má bartending flair

Carrie Bradshaw , Sex ve městě a další Cosmopolitan . Kdekoli na světě si objednáte tyto oblíbené nápoje známých filmových postav, chutnat budou úplně stejně. Zážitek však bude jiný. Od momentu vstupu do baru totiž začíná představení. A hlavní postavou je barman.

Když má bartending flair

Zdroj foto Součástí zážitku je způsob, jakým vás barman pozdraví, jak vám namíchá váš drink, jak ležérně zažongluje s lahví nebo zabubnuje na šejkr či jako drink naservíruje. Do zážitku se samozřejmě počítá i příjemný rozhovor s vámi po celou dobu přípravy drinku.

...to vše je flair

Flair se nedá vyjádřit. Jakmile se ho snažíte zaškatulkovat nebo chytit jako slovo, nemáte najednou nic. Nelze konkretizovat. Vášeň, hudba, spontánnost, efektivita, pohyb, zábava a mnoho dalších aspektů vám pomohou jen přiblížit se k tomu, o čem to vlastně je. Miroslav Klačanský , mistr a instruktor flair bartendingu, Škola barmana

Když má bartending flair

Zdroj foto

Flair? To jsou baroví artisté

Když si objednáváte svou oblíbenou Cuba Libre, můžete narazit na barmana, který z míchání kůly a rumu dokáže udělat vědu. Vybere zajímavý druh kolového nápoje, o kterém jste zřejmě nikdy neslyšeli, a smíchá ho s pravým jamajským rumem páleným ze sedmi druhů třtiny.

Když má bartending flair

Právě jste přišli k tvz. „mixologovi“, který se zaměřuje na chuťovou dokonalost. Zná všechny alkoholy a ví, jak spolu reagují. To vše využívá k tomu, aby vám přinesl dokonalý chuťový zážitek.

Když má bartending flair

Zdroj foto
Na druhou stranu, flairový barman iz jednoduchého smíchání kůly s rumem udělá malý zážitek. Láhve létají vzduchem, barmanské nástroje se kroutí a než vám namíchaný drink skončí na stole, můžete se kochat artistickým vystoupením. Efektní představení však nesmí zakrýt skutečnou roli barmana. Více či méně šoumenstva je pouze okořeněním prapůvodního základu, kterým je kvalitně namíchaný drink. Skutečný flair je totiž mnohem víc než jen vzdušná akrobacie lahví. Je to všechno, co dělá správného barmana barmanem.

V doslovném překladu znamená flair styl. Je to pozdravení, úsměv barmana, poznání klienta. Je nedílnou součástí barmanského řemesla, i když každý potřebuje vědět i to, jak správně chytit odměrku či jak používat ostatní nástroje. Triky nám urychlují práci a zefektivňují prezentaci. Proto by je měl trénovat každý barman. Marián „Sikky“ Chmel , vícenásobný flairový šampion na Slovensku i v UK

Když má bartending flair

Zdroj foto
Správný barman by měl vědět o míchání drinků všechno, znát suroviny a receptury. Výsledek by měl opravdu chutnat. Na druhou stranu by však host měl pocítit i „člověčinu“ a mít z návštěvy baru zážitek. Pouze tehdy barman opravdu splnil svůj úkol.

Hořící whisky a první flair bartender

Jeremiah „Jerry“ P. „Proffesor“ Thomas je v barmanské komunitě legendou. Praotec barmanství začal (zřejmě) jako první při míchání nápojů pravidelně používat spektakulární triky, aby zabavil zákazníka čekajícího na drink. V arzenálu měl kromě přehazování lahví také hru s ohněm či ledem. Byl neuvěřitelným šoumenem, což se odrazilo na jeho popularitě. Své umění předváděl ve druhé polovině 19. století na turné po celé Evropě a Severní Americe. Byl také vynálezcem několika míchaných nápojů, jakož i autorem první knihy o drincích vůbec, Jerry Thomas' Bar-Tenders Guide, nebo How to Mix All kinds of Plain and Fancy drinks . Nejlegendárnějším z jeho drinků je dodnes Blue Blazer – hořící whisky, kterou několikrát přelil mezi nádobami vytvářející přitom „plamenné jazyky“. Na závěr ji nechal dohořet přímo v zákazníkově sklenici.

Když má bartending flair

Zdroj foto
Od dob Jerryho Thomase se flair bartending stal samostatnou barmanskou disciplínou. Za svůj průnik do mainstreamu z velké míry vděčí i filmu Koktejl z roku 1988. Tom Cruise v něm ukázal, že schopnost žonglovat za barem může přinést chytrému barmanovi nejen velké „tringelty“, ale také uznání a obdiv lidí. Flair se rozvíjí dodnes. Doslova každý rok svírají barmani za pultem stále neuvěřitelnější a neuvěřitelnější kousky. Ti nejlepší se účastní mezinárodního mistrovství pod hlavičkou Světové asociace flairu a jejich schopnosti hodnotí přísná odborná porota.

Baroví sportovci

Flair na nejvyšší úrovni se více podobá sportu než přípravě nápoje. Barmani žonglují s lahvemi, šejkry a jiným barmanským náčiním do rytmu hudby s předem nacvičenou choreografií. Denně trénují i ​​několik hodin a cvičí, aby se udrželi ve fyzické kondici. Všechno proto, aby se na malou chvíli mohli postavit před publikum a ukázat své umění.

Život barmana je dost hektický. U flairu jsou to hodiny dřiny a jen 5 - 8 minut na to ukázat, co barman natrénoval. Při flair soutěžích je mnoho faktorů selhání, přitom nesmíte zapomínat na to, že musíte bavit lidi. Miroslav Klačanský , mistr a instruktor flair bartendingu, Škola barmana

Když má bartending flair

Zdroj foto
Tréninkem však paralela mezi flairovými barmany a sportovci nekončí. Stejně jako tanec či krasobruslení i flair je hodnocen profesionální porotou. A to hned v několika kategoriích. Pravidla se mohou od soutěže k soutěži měnit, ale většina porotců si všímá provedení, inovativnosti, chuti namíchaného koktejlu, celkového dojmu a, co je nejdůležitější, sledují, zda barman dokáže dát do vystoupení i kus své vlastní osobnosti.

Soutěže ve flair fungují stejně jako soutěže v jakémkoli jiném sportu. Existují regionální kola, národní mistrovství či dokonce mistrovství světa. Samostatných soutěží se po světě pořádá i několik tisíc.

Když má bartending flair

Zdroj foto Nejvýznamnější však jsou: Pro Tours - série turnajů po celém světě, na kterých barmani postupně získávají body. Vítězem je barman s jejich nejvyšším počtem. Roadhouse World Finals – významná soutěž v londýnském baru Roadhouse. Završuje sérii turnajů Pro Tours. Grand Slam – série, ve které může nejlepší barman vyhrát titul Grand Slam World Champion. Jedná se o nejvýznamnější titul ve světě flairu. Turnaje nabízejí většinou také finanční výhry, které se mohou vyšplhat i na desetitisíce amerických dolarů. Vítězové dostávají možnost předvádět své schopnosti v prestižních flairových barech, což může být pro nadějného barmana vstupenkou do velkého světa.

Díky flairu jsem poznal mnoho zajímavých lidí se stejným smýšlením. Procestoval jsem polovinu světa a na více než dvou stech soutěžích jsem získal obrovské množství zkušeností nejen z oblasti flairu, ale i psychologie. Také jsem dostal práci v londýnském Roadhouse baru, který je jedním z nejznámějších flairových barů na světě. Marián „Sikky“ Chmel , vícenásobný flairový šampion na Slovensku i v UK

Když má bartending flair

Zdroj foto

Jaký je však život barmana?

Když má bartending flair

Zdroj foto
Pohled z druhé strany baru má své kouzlo. Barman je jakýmsi člověkem za oponou každé párty, ale také naprosto běžného či deštivého dne, kdy jste nevdojak dostali chuť na dobrý drink. Je to člověk, kterému vylijete své zlomené srdce nad další sklenicí dvojité skotské, ale také ten, který upoutá svými triky vaši pozornost i na té nejbláznivější párty.

Lidé častokrát neuvažují nad tím, čím vším si musíte projít, abyste se stali barmanem a dostali se za bar. Nevědí, co všechno barman od otevření provozu až po její zavření pozdě v noci zažívá. Kolik hodin prostojí na nohou a kolik toho ví o každém hostu v baru. Kdyby se lidé dozvěděli i toto, určitě by uměli více ocenit naše řemeslo. Miroslav Klačanský , mistr a instruktor flair bartendingu, Škola barmana

Na zážitky z přípravy drinků na párty F1 v Abú Dhabí však vzpomíná Miro s trochou bolesti.

Když má bartending flair

Zdroj foto
"Pracoval jsem v Emirátech na okruhu F1. Bylo to moje první obsluhování na velké ceně Abú Dhabí, kde jsme měli hromadu hostů. S kolegy jsme se postavili na barový pult a rozlévali jsme drinky z láhve přímo do úst. Když jsem si však šel po novou láhev, při seskoku z baru jsem dopadl na mokru a dopadl na mokru. jsem dopadl přímo za bar. Všechno ztichlo, já jsem se však postavil a zakřičel: „Let's have some fun!“ Zábava se rozjela a já se šel vyvětrat. Nakonec mi však diagnostikovaly zlomeniny na obou rukou.”

Když má bartending flair

Zdroj foto
Přesto je však barmanství pro něj vším. Dodnes vzpomíná, jaký svět mu pomohl otevřít přechod na druhou stranu baru... \"Nenarodil jsem se do bohaté rodiny. Nemohl jsem si dovolit cestovat či chodit na párty. Nyní se však postavím za bar, otočím se k lahvím a mám vyhráno. po světě – a to zcela zdarma.”

Kde najít svůj flair?

Flair je lákavý a atraktivní. Vědět mezi prsty roztočit láhev či chytat za zády kostky ledu je efektní a hezké. Pokud s ním však chcete začít, může se zdát poněkud komplikovaný. Na to, abyste se naučili několik triků, ovšem nemusíte přestát většinu dne za barem.

Když má bartending flair

Zdroj foto
Přestože se slovenská flairová scéna ještě pár let dozadu toulala v temnotě, dnes jsou u nás pro nadšené barmany dveře otevřené na několika stranách. I pro amatéry je připravena například Škola barmana v Banské Bystrici, kterou pořádá Martin Janura . Naučí vás tam všechno – od míchání drinků přes poznání alkoholů až po základy flairu. A navíc to nebude ani dlouho trvat. Za tři dny se naučíte základy mixologie a teprve další tři dny potrvá získat základy pro efektní žonglování s barmanským náčiním.

Máte-li tedy volný prodloužený víkend, na další párty u vás doma už budete moci ukázat své schopnosti před přáteli a namíchat jim některý z nejznámějších drinků.

Když má bartending flair

Jděte za zážitkem

Když má bartending flair

Zdroj foto
Když si budete příště v baru vychutnávat svůj oblíbený drink, vzpomeňte si na to, co je flair. Vychutnejte si zážitek, který pro vás barmani tvoří a oceňte jej. Pokud už ničím jiným, alespoň pochvalou. Protože i díky nim mohou být večery s přáteli v baru au oblíbeného míchaného drinku více než příjemné.

14/01/2019