Barmani mají své zvláštní fluidum. Jejich denní chlebíček je někde na pomezí mezi uměním, vědou a magií. Svět za barem je i během nejdivočejší párty posvátným místem, kde barman žije uprostřed zábavy, aniž by byl její součástí. Co se však stane, když do míchání obyčejné Margarity či efektního Nuclear Reactor přidáte i trochu lahvové gymnastiky? Vznikne flair bartending. James Bond a jeho protřepané nemíchané Martini s vodkou . Tony Manero, Horečka sobotní noci a známý 7&7 .
Carrie Bradshaw , Sex ve městě a další Cosmopolitan . Kdekoli na světě si objednáte tyto oblíbené nápoje známých filmových postav, chutnat budou úplně stejně. Zážitek však bude jiný. Od momentu vstupu do baru totiž začíná představení. A hlavní postavou je barman.
Zdroj foto Součástí zážitku je způsob, jakým vás barman pozdraví, jak vám namíchá váš drink, jak ležérně zažongluje s lahví nebo zabubnuje na šejkr či jako drink naservíruje. Do zážitku se samozřejmě počítá i příjemný rozhovor s vámi po celou dobu přípravy drinku.
...to vše je flair
Flair se nedá vyjádřit. Jakmile se ho snažíte zaškatulkovat nebo chytit jako slovo, nemáte najednou nic. Nelze konkretizovat. Vášeň, hudba, spontánnost, efektivita, pohyb, zábava a mnoho dalších aspektů vám pomohou jen přiblížit se k tomu, o čem to vlastně je. Miroslav Klačanský , mistr a instruktor flair bartendingu, Škola barmana
Flair? To jsou baroví artisté
Když si objednáváte svou oblíbenou Cuba Libre, můžete narazit na barmana, který z míchání kůly a rumu dokáže udělat vědu. Vybere zajímavý druh kolového nápoje, o kterém jste zřejmě nikdy neslyšeli, a smíchá ho s pravým jamajským rumem páleným ze sedmi druhů třtiny.
Právě jste přišli k tvz. „mixologovi“, který se zaměřuje na chuťovou dokonalost. Zná všechny alkoholy a ví, jak spolu reagují. To vše využívá k tomu, aby vám přinesl dokonalý chuťový zážitek.
V doslovném překladu znamená flair styl. Je to pozdravení, úsměv barmana, poznání klienta. Je nedílnou součástí barmanského řemesla, i když každý potřebuje vědět i to, jak správně chytit odměrku či jak používat ostatní nástroje. Triky nám urychlují práci a zefektivňují prezentaci. Proto by je měl trénovat každý barman. Marián „Sikky“ Chmel , vícenásobný flairový šampion na Slovensku i v UK
Hořící whisky a první flair bartender
Jeremiah „Jerry“ P. „Proffesor“ Thomas je v barmanské komunitě legendou. Praotec barmanství začal (zřejmě) jako první při míchání nápojů pravidelně používat spektakulární triky, aby zabavil zákazníka čekajícího na drink. V arzenálu měl kromě přehazování lahví také hru s ohněm či ledem. Byl neuvěřitelným šoumenem, což se odrazilo na jeho popularitě. Své umění předváděl ve druhé polovině 19. století na turné po celé Evropě a Severní Americe. Byl také vynálezcem několika míchaných nápojů, jakož i autorem první knihy o drincích vůbec, Jerry Thomas' Bar-Tenders Guide, nebo How to Mix All kinds of Plain and Fancy drinks . Nejlegendárnějším z jeho drinků je dodnes Blue Blazer – hořící whisky, kterou několikrát přelil mezi nádobami vytvářející přitom „plamenné jazyky“. Na závěr ji nechal dohořet přímo v zákazníkově sklenici.
Baroví sportovci
Flair na nejvyšší úrovni se více podobá sportu než přípravě nápoje. Barmani žonglují s lahvemi, šejkry a jiným barmanským náčiním do rytmu hudby s předem nacvičenou choreografií. Denně trénují i několik hodin a cvičí, aby se udrželi ve fyzické kondici. Všechno proto, aby se na malou chvíli mohli postavit před publikum a ukázat své umění.
Život barmana je dost hektický. U flairu jsou to hodiny dřiny a jen 5 - 8 minut na to ukázat, co barman natrénoval. Při flair soutěžích je mnoho faktorů selhání, přitom nesmíte zapomínat na to, že musíte bavit lidi. Miroslav Klačanský , mistr a instruktor flair bartendingu, Škola barmana
Soutěže ve flair fungují stejně jako soutěže v jakémkoli jiném sportu. Existují regionální kola, národní mistrovství či dokonce mistrovství světa. Samostatných soutěží se po světě pořádá i několik tisíc.
Zdroj foto Nejvýznamnější však jsou: Pro Tours - série turnajů po celém světě, na kterých barmani postupně získávají body. Vítězem je barman s jejich nejvyšším počtem. Roadhouse World Finals – významná soutěž v londýnském baru Roadhouse. Završuje sérii turnajů Pro Tours. Grand Slam – série, ve které může nejlepší barman vyhrát titul Grand Slam World Champion. Jedná se o nejvýznamnější titul ve světě flairu. Turnaje nabízejí většinou také finanční výhry, které se mohou vyšplhat i na desetitisíce amerických dolarů. Vítězové dostávají možnost předvádět své schopnosti v prestižních flairových barech, což může být pro nadějného barmana vstupenkou do velkého světa.
Díky flairu jsem poznal mnoho zajímavých lidí se stejným smýšlením. Procestoval jsem polovinu světa a na více než dvou stech soutěžích jsem získal obrovské množství zkušeností nejen z oblasti flairu, ale i psychologie. Také jsem dostal práci v londýnském Roadhouse baru, který je jedním z nejznámějších flairových barů na světě. Marián „Sikky“ Chmel , vícenásobný flairový šampion na Slovensku i v UK
Jaký je však život barmana?
Lidé častokrát neuvažují nad tím, čím vším si musíte projít, abyste se stali barmanem a dostali se za bar. Nevědí, co všechno barman od otevření provozu až po její zavření pozdě v noci zažívá. Kolik hodin prostojí na nohou a kolik toho ví o každém hostu v baru. Kdyby se lidé dozvěděli i toto, určitě by uměli více ocenit naše řemeslo. Miroslav Klačanský , mistr a instruktor flair bartendingu, Škola barmana
Na zážitky z přípravy drinků na párty F1 v Abú Dhabí však vzpomíná Miro s trochou bolesti.
Kde najít svůj flair?
Flair je lákavý a atraktivní. Vědět mezi prsty roztočit láhev či chytat za zády kostky ledu je efektní a hezké. Pokud s ním však chcete začít, může se zdát poněkud komplikovaný. Na to, abyste se naučili několik triků, ovšem nemusíte přestát většinu dne za barem.
Máte-li tedy volný prodloužený víkend, na další párty u vás doma už budete moci ukázat své schopnosti před přáteli a namíchat jim některý z nejznámějších drinků.