03/09/2021
Krátka gastroetiketa - tieto pravidlá by ste mali ovládať pri návšteve reštaurácie
Dnes už návštěva restaurace pro mnohé není výjimečnou událostí či jakýmsi malým „svátkem“ jak tomu bylo kdysi. No ať už chodíte do restaurací denně nebo ji navštěvujete při speciálních příležitostech, nikdy není na škodu zopakovat si, jak se v nich chovat, abyste se nedostali do zahanbující situace. Správná etiketa a stolování jsou důležité, díky nim děláte dobrý dojem na vaši společnost i si neděláte ostudu před personálem či jinými návštěvníky restaurace.

Vstup do restaurace

Jedete do restaurace se svou partnerkou nebo s potenciálním klientem či se šéfem? Zopakujme si, kdo vstupuje první do dveří restaurace. Za běžných okolností muž otevírá dveře a jako první vstupuje žena, nebo starší, váženější osoba, nadřízený. V případě, že jedete na oběd či večeři se ženou, do restaurace jako první vchází muž. Historicky byly totiž takové prostory vnímány jako neznámé či teoreticky nebezpečné, muž tedy ženu tím, že vstupuje jako první, symbolicky chrání dodnes.

Sezení

Pravidlo, že lokty nepatří na stůl zná asi každý z nás. Na stole si také nepodpírejte hlavu a seďte spíše zpříma než shrbeně. Při rozhovoru gestikulujte přiměřeně, ale nikdy ne s příborem v ruce, nechcete přece, aby nějaké jídlo skončilo na šatech vaší partnerky či na kolegovi. V případě, že máte k dispozici látkový ubrousek, rozprostřete si jej na kolena, jakmile se usadíte. Nezasouvejte si ho za límec košile, budete vypadat komicky. Po posledním chodu ubrousek ležérně poskládejte tak, aby nebyly vidět případné stopy po jídle, a položte vedle talíře. Papírový ubrousek si při jídle uložte nalevo - bude se vám s ním praktičtěji manipulovat, jelikož většinou jíme pravou rukou. Po jídle jej odložte na talíř, případně jej nechte nalevo vedle talíře.

Objednávání jídel

Věděli jste, že kdysi musel obsluze tlumočit ženinu objednávku muž? Dnes jsou ženy z hlediska důležitosti na prvním místě (spolu se staršími či váženějšími osobami), proto by měly dostat přednost iv objednání. Stejně, jíst by jako první měla začít žena (a nejstarší, nejvýznamnější osoba u stolu), teprve potom ostatní.

Příbory

Během slavnostního stolování vás může zaskočit tabule prostřená pro více chodů. Pravidlo, jak se v záplavě příborů a talířků neztratit je jednoduché – příbory během jednotlivých chodů berte vždy z vnější strany směrem k talíři. Nůž držíme v pravé ruce, vidličku v levé. Leváci si samozřejmě mohou přizpůsobit držení příboru podle svých potřeb.

Když dojete, vidličku a nůž položte rovnoběžně na talíř tak, aby rukojeti ukazovaly pomyslnou čtvrtou hodinu. Vidlička by měla být nalevo, zuby vzhůru, nůž napravo, ostřím k vidličce. V případě, že si chcete odskočit nebo si jen udělat pauzu v pojídání, překřižte příbor na talíři – je to signál pro číšníka, že jste ještě nedojedli a talíř vám ze stolu nikdo neodnese.

Poháry

Sklenice na stopce (ať už v nich máte nalité víno, vodu nebo cokoli jiného) držte za stopku. Držením sklenice výše byste na ní zanechali neestetické otisky prstů a navíc byste rukou zahřáli nápoj v ní, a to je ve většině případů nežádoucí.

Mobil na stůl nepatří

I když jste v restauraci u stolu sami, při jídle není moc slušné číst si – ať už noviny, knihu nebo zprávy v mobilu. Pokud máte společnost, mobil si určitě nechte v kapse, neukládejte ho na stůl, a už vůbec do něj nedívejte, nepište zprávy a ideálně ani netelefonujte. Za poskytnutí prostor pro focení děkujeme Sky Bar & Restaurant v Bratislavě.
03/09/2021