Dnes už návštěva restaurace pro mnohé není výjimečnou událostí či jakýmsi malým „svátkem“ jak tomu bylo kdysi. No ať už chodíte do restaurací denně nebo ji navštěvujete při speciálních příležitostech, nikdy není na škodu zopakovat si, jak se v nich chovat, abyste se nedostali do zahanbující situace. Správná etiketa a stolování jsou důležité, díky nim děláte dobrý dojem na vaši společnost i si neděláte ostudu před personálem či jinými návštěvníky restaurace.
Vstup do restaurace
Jedete do restaurace se svou partnerkou nebo s potenciálním klientem či se šéfem? Zopakujme si, kdo vstupuje první do dveří restaurace. Za běžných okolností muž otevírá dveře a jako první vstupuje žena, nebo starší, váženější osoba, nadřízený. V případě, že jedete na oběd či večeři se ženou, do restaurace jako první vchází muž. Historicky byly totiž takové prostory vnímány jako neznámé či teoreticky nebezpečné, muž tedy ženu tím, že vstupuje jako první, symbolicky chrání dodnes.Sezení
Objednávání jídel
Příbory
Když dojete, vidličku a nůž položte rovnoběžně na talíř tak, aby rukojeti ukazovaly pomyslnou čtvrtou hodinu. Vidlička by měla být nalevo, zuby vzhůru, nůž napravo, ostřím k vidličce. V případě, že si chcete odskočit nebo si jen udělat pauzu v pojídání, překřižte příbor na talíři – je to signál pro číšníka, že jste ještě nedojedli a talíř vám ze stolu nikdo neodnese.
Poháry
Sklenice na stopce (ať už v nich máte nalité víno, vodu nebo cokoli jiného) držte za stopku. Držením sklenice výše byste na ní zanechali neestetické otisky prstů a navíc byste rukou zahřáli nápoj v ní, a to je ve většině případů nežádoucí.