19/10/2018
Kuchár Peter „Pepe“ Šiška - Varenie je pre mňa dobrodružstvo
Jídlo mnozí z nás považujeme za něco, nad čím se není třeba příliš zamýšlet. Vnímáme ho jako nezbytnou aktivitu, kterou v našem uspěchaném životě je třeba absolvovat, stejně jako dýchání či spánek. Někteří lidé však považují gastronomii za mnohem víc než jen palivo pro organismus a povyšovat jídlo na umění je pro ně přímo až životním posláním. Potkat člověka, který přes jídlo ukázal celému světu, že když jdete za svým cílem, dokázat se dá cokoli, je vzácné. Jak se z manažera v korporaci stane úspěšný kuchař, jehož koláče sdílejí na sociálních sítích tisíce lidí, nám vyprávěl sám Peter \" Kuchař Pepe \" Šiška. S Petrem jsme se setkali v jeden z posledních slunečných říjnových dnů v bratislavské kavárně na Náměstí svobody. Na rozhovor přišel v doprovodu své vysmáté rodiny s malou elektrickou motorkou v ruce. Jednoduše, pohodový autentický chlápek přesně tak, jako jeho koláče. Na začátek střílíme hned obligátní otázku, a to, jak se dostal k vaření. "Vaření jsem už vnímal jako malý. U maminky a babičky jsem začal zkoumat, jak ty dobroty, které mám tak rád, vytvářejí. Vždy jsem miloval kvalitní poctivé koláče a tím, že jsem se motal v kuchyni, jsem začal postupně zkoušet, jak upéct vlastní výtvor. Samozřejmě, první pokusy byly nevydařené, ale první pokusy byly nevydařené, ale první pokusy byly nevydařené. co mi tak chutnalo a právě to mě motivovalo pokračovat dál. Postupně jsem začal vařit a péct podle náročnějších receptů.
Vždy jsem miloval kvalitní poctivé koláče a tím, že jsem se motal v kuchyni, jsem začal postupně zkoušet, jak upéct vlastní výtvor.

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Původně jste touto cestou neplánovali jít, viďte? \"Stále to bylo moje hobby. Můj otec byl sice kuchař, ale od něj jsem se, paradoxně, naučil málo. Nechtěl, abych pokračoval v jeho šlépějích, protože práci v kuchyni vnímal jako velmi náročné zaměstnání. Tím, že byl v zahraničí, měl málo možností trávit čas s rodinou a nechtěl, abych měl takovou nebe má takovou nebe má takovou nebe má takovou nebe má. z představy, že bych se živil jako kuchař, a proto jsem byl vždy nastaven tak, že vaření bude jen mé hobby.

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto
Rodiče chtěli, abych studoval, dobře se učil. Zkrátka, klasické rodičovské plány – jít na vysokou školu, zaměstnat se v dobré firmě, stát se manažerem, cestovat. V tom jsem byl vychováván a nikdo mě nemotivoval k tomu, abych dělal, co mě baví, abych se nedíval na to, kolik vydělám, ale abych dělal práci, která mě naplňuje. V té době se nejen u nás, obecně tlačilo na to, aby člověk vystudoval, byl co nejvíce kvalifikovaný, měl úspěšnou práci. To se se mnou vleklo dlouhá léta, avšak vaření vždy zůstávalo v pozadí. Když jsem přišel ze školy, vždy jsem zakotvil v kuchyni. Časem se ze mě stal kávičkář. A ke kávě pasuje koláč, tak jsem si k ní vždy něco upekl. Vedle studia na vysoké škole jsem začal koláče nosit spolužákem a ti si hned všimli záři v mých očích, když jsem jim vyprávěl, jak jsem pekl koláč.
Vždy mi říkali, jak jsem byl při vyprávění o koláčích zapálen.
Takhle šel život dál, skončil jsem vysokou školu, začal jsem pracovat v korporaci a kuchyně byla pořád jen moje hobby. Dokud jsem nepotkal svou manželku. Ta viděla moji frustraci – za pár let jsem vyměnil mnoho zaměstnání a vždy jsem hledal důvody, proč daná práce není dobrá.

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto Nastavila mi zrcadlo a ve vzduchu stále visela otázka, proč nedělám to, co mě baví ze všeho nejvíc. Já jsem však stále oponoval a odolával, argumentoval, že tím se přece neuživím… Jednou jsem se však nechal vyburcovat a v korporaci jsem skončil.
Bylo to náročné, měli jsme malou dceru, neměl jsem jinou práci a šel jsem do neznáma.

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto
Nesměle jsem si založil malou facebookovou stránku , kam jsem začal přidávat recepty. Přitom jsem si začal hledat práci v gastronomii, chtěl jsem vyhledávat komunitu lidí, kteří se motali v daném oboru. Neměl jsem však žádnou nabídku, žádné portfolio, žádný koncept. Nechal jsem se unášet tím, co přijde. Začal jsem pracovat v hotelu, jistý čas jsem pracoval v restauraci, v gastronomické výrobně, nabíral jsem zkušenosti, kde jsem mohl. A stále jsem vedle toho publikoval na Facebooku. Až jednou přišla nabídka z firmy, která otevírala obrovský provoz a chtěla si objednat mé koláče. Jen na základě referencí a kvality obsahu na Facebooku.
A to, že jednou budu mít svou vlastní show v TV Paprika, se mi nikdy ani nesnilo!
Z foodblogování však bohužel nevyžijete, a tak jsem začal podnikat s výrobou koláčů. To bylo prvním impulsem, že Facebook může být pro mě cestou. Vedle toho se začaly otevírat nové dveře tím, že jsem nebyl jen výrobcem, ale snažil jsem se být i promotérem dobrého kvalitního vaření a pečení. Potom to už šlo všechno velmi rychle. A to, že jednou budu mít svou vlastní show v TV Paprika ( pozn.: „Pepeho zdravá kuchyně”), se mi nikdy ani nesnilo!”

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto
To bylo prvním impulsem, že Facebook může být pro mě cestou.
Jaký byl pocit stát se televizním šéfkuchařem? "Vůbec to tak nevnímám. V mém životě se neudála žádná radikální změna, avšak vařit ve studiu plném kamer byla pro mě velmi zajímavá zkušenost. Zčásti jsem si to užil, ale zčásti jsem cítil i zodpovědnost, abych diváka upoutal."

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto Muselo to být opravdu období jako na kolotoči. Věřili jste, že taková změna může někdy přijít? \"Vždy jsem se snažil dělat věci nejlépe, jak v daném okamžiku vím a tvrdou prací a vírou to přišlo. Je to úplně jiný život. Pracuji sice více než v minulosti, ale to se nedá nazvat prací, je to dobrodružství. Baví má sdílet s druhými radost z kulinářského zážitku, nebo uvařím něco doma.
Ano, není to vždy jen legrace a zábava. Někdy je to velmi náročné, stresující, ale pořád krásné.

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto Zmínil jste vaření u vás doma. Je to jako v přísloví, že obuvníkovy děti chodí bosé? \"Doma je to obyčejně o jednoduchých a rychlých jídlech. Nerad kupuji hotové jídlo venku, prostě mi nedá nepřipravit si jídlo sám, i když bude jednoduché, sestávající z ingrediencí, co máme v daném momentě v lednici. improvizační. Odvíjí se od toho, na co mám náladu, co někde vidím.
Z hlediska produkce koláčů mám však pevné zásady. Nepoužívám bílou mouku ani bílý cukr.
Snažím se, aby byly koláče zdravé. Obecně je používání těch nejkvalitnějších surovin mým dalším rysem. Vajíčka nepocházejí nikdy z klecového chovu, pracuji jen s čerstvým máslem, ořechy… Chci, aby byl výsledný produkt nejen chutný, ale také nutričně hodnotný.”

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Proč si myslíte, že se lidem nechce vařit? Jak je namotivovat, aby si vařili? "V současnosti existuje řada receptů, jak si jednoduše připravit chutné jídlo doma. Spousta lidí inspiruje k efektivnímu vaření, jsou různé weby, youtubové kanály a televizní pořady. Je samozřejmé, že dnes lidé nemají tolik času jako naše babičky, které ráno postavili polévku a celý den u ní stáli. Není jen najít zla. já se někdy jdu rád najíst do restaurace.
Ve vaření by ovšem lidé neměli vidět jen výsledný produkt, ale měla by být při tom radost z dané činnosti.
Je však důležité mít určité základy, které nezískáte jinak než zkušenostmi. Potom se i vaše rychlost v kuchyni rapidně zvýší. A právě k tomu pomáhají zmiňovaná různá youtubová videa či televizní pořady.”

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto Jsou postupy či ingredience, kterých se Slováci bojí? („Nesmažit na olivovém oleji!“ zvolala Petrova manželka se smíchem v pozadí.) "Slovenská kuchyně je založena na levných ingrediencích. Brambory, bílá rýže, bílé těstoviny. Obecně by se měly ve vnímání jídla posunout a zaměřit se na ingredience, které nás nejen krátkodobě zasytí, ale dodají nám i jiné benefity."
Není třeba se bát variability zeleniny a luštěnin.

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Jak bych měl začít, mám-li chuť změnit návyky a začít se věnovat vaření pro sebe a rodinu? \"První krok má člověk za sebou, když chce. Druhý krok je nabrousit si nůž (smích). Opravdu, kvalitní nářadí je základ. Ostrý nůž a dobrá pánev. Dnes máme spoustu automatických kráječů a různých robotů, které jsou v konečném důsledku zbytečné, protože s dobrým základním nářadím uděláte téměř co. Je třeba začít. zkoušením se člověk do toho dostane a začne se zlepšovat.
Pokud se nepostavíte za kuchyňskou linku a nebudete zkoušet a zkoušet, nezlepšíte se.
Nemusíte nutně vymýšlet hned těžké gurmánské chody. Mě v mládí velmi inspiroval německý televizní kuchař Tim Mälzer , který měl pořad s názvem Nechutná, nebude ( pozn.: v německém originálu "Schmeckt nicht, gibt's nicht"). Snažil se z malého množství surovin uvařit vždy velmi zajímavá jídla. Ukázal mi, že iz mála se dá uvařit dobré a chutné jídlo. A přesně o tom to celé je.”

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Když jsme už u toho, jaká jsou vaše oblíbená jídla? Zůstali favority ty staré dobré od mámy nebo máte raději něco modernějšího? "Těžko vypíchnout jedno jediné, je jich opravdu hodně. To nej jídlo z dětství jsou asi bramborové knedlíčky plněné slaninkou, uzeným masem a kysaným zelím. Inklinuji však ik italské či přímořské kuchyni, mám rád třeba rizota."

Kuchař Peter „Pepe“ Šiška - Vaření je pro mě dobrodružství

Zdroj foto Závěrem ještě z úplně jiného soudku, jaký je váš vztah k módě? "Když jsem byl mladý a svobodný, módu jsem miloval. Chtěl jsem být dokonce i modelem! Pak jsem se však stal otcem a zjistil jsem, že tepláky jsou nejpohodlnější věc na světě (smích). Vždycky se rád pěkně obléknu, ale pohodlná móda je pro mě to pravé ořechové."

_MG_6286_result

19/10/2018