29/04/2019
Najlepší recept na domácu bábovku, ktorý zvládne každý
Drtivá většina žen oceňuje, pokud se muž umí doma obracet nejen s vrtačkou, ale také vařečkou v ruce. Zda jí navaříte večeři jako z Michelinovy ​​restaurace , rychlé a chutné těstoviny , nebo něco lahodného ugrilujete , určitě nezklamete. Co však překvapit dámu po večeři vlastnoručně upečeným dezertem? Domácímu koláči se nic nevyrovná, to nám dáte určitě za pravdu. Pokud ho navíc upečete úplně sami, žádná žena vám neodolá. Jednoduchý recept z tajů kuchyně pekárny Fertucha zvládnete bez sebemenších problémů. Provedeme vás krok po kroku receptem na tradiční mramorovou bábovku, po jejímž upečení bude na vás hrdá i vaše babička. Vytáhněte zástěry, jdeme na to.

Co budete potřebovat

4 vejce 300 ml mléka 160 g rozpuštěného másla 370 g moučkového cukru 370 g polohrubé mouky 2 malé lžičky kypřicího prášku 2 polévkové lžíce kakaa máslo a mouku k vytření formy

Postup krok za krokem

1. Připravte si velkou misku, ve které budete všechny ingredience míchat, kuchyňský robot nebo ruční mixér s metličkami, stěrku, špejli a samozřejmě formu na bábovku. 2. Do misky rozbijte vajíčka a nasypte k nim cukr . Šlehejte do mírného zhoustnutí.

3. K vymíchaným vajíčkům postupně přilijte rozpuštěné máslo a mléko . Prošlehejte.

4. Na závěr do směsi postupně nasypte mouku (již smíchanou s kypřicím práškem) . Pořádně vyšlehejte, aby v cestě nezůstaly žádné bulky. 5. Formu na bábovku zevnitř pořádně vytřete máslem a poprašte moukou . Je opravdu důležité, aby forma byla zevnitř poprášena moukou všude, aby se těsto po upečení na ni nepřilepilo.

6. Do takto připravené formy rovnoměrně nalijte asi 2/3 těsta .

7. Do zbylého těsta v misce přidejte kakao a promíchejte. 8. Do formy postupně po celém povrchu vylijte i kakaové těsto. Pomozte si stěrkou a misku od těsta „vyčistěte“. 9. Špejlí trochu těsto ve formě „promíchejte“, aby se vytvořil pěkný mramorový efekt .

10. Dejte péct na 180 stupňů Celsia přibližně na hodinu . 11. Během pečení troubu neotevírejte. Cca po 50 minutách můžete bábovku zkontrolovat – na pomoc si vezměte opět špejli, kterou zapíchnete do bábovky. Pokud vám na ní zůstalo přilepené těsto, ještě není hotová a nechte ji péct. Bábovka je upečená, vytáhnete-li špejli zcela čistou. 12. Po vytažení z trouby bábovku nechte vychladnout na mřížce nebo dřevěné podložce. Z formy ji vyklopte až po vychladnutí. 13. Na závěr bábovku posypte moučkovým cukrem a užívejte si ódy na vaše kulinářské umění. Dobrou chuť.

Pokud by vám to přece jen v nějakém kroku s tou bábovkou nevyšlo, máme pro vás plán B. V malé rodinné pekárně Fertucha pečou jen z kvalitních surovin a vždy mají všechno čerstvé. Nabízejí také koláče pro lidi s různými požadavky či omezeními (např. bezlepkové, bezlaktózové, s použitím alternativních sladiv atd.). Jejich sortiment se během roku mění, a tak víte, že jahodový koláč u nich je z čerstvě nasbíraných jahod z našeho regionu. Stejně tak meruňkový, švestkový, rybízový… Fertuchu najdete v Bratislavě na třech místech - ve Fresh Marketu, na Košické ulici a ve Slunečnice Market.

29/04/2019