24/07/2019
Recept na dokonalé Cold Brew a ľadovú kávu

Šíleně horké léto je opět v plné síle zpět a určitě bychom se všichni nejraději viděli na terase s Aperolem v ruce. Mnoho z nás „práce povinných“ musí však nedočkavě sledovat hodinovou ručičku, jak se šnečím tempem plazí směrem k šesté, jen abychom mohli oslavně zvednout orosený pohár k vyprahlým ústům.

Než však definitivně na teplo rezignujete, vězte, že je zde pomocník, který vás v nesnesitelném parnu zaručeně postaví na nohy.

Spolu s kluky z kavárny Brew Bar z bratislavského Fresh Marketu vám ukážeme, že ledová káva nemusí být jen plechovka z chladničky na benzínové pumpě, ale super způsob, který vám alespoň na moment pomůže zapomenout na chladný radler. Nejenže vás příjemně osvěží, ale zároveň dodá kofeinový kick, který každý z nás ráno po těch večerních drincích bezpochyby potřebuje.

Způsob 1: Cold Brew

Cold Brew, nebo káva louhovaná za studena je super volbou, když je vaším stylem plánování dopředu. Její příprava totiž trvá 24 hodin, nicméně stojí za to, a v chladničce vydrží až týden. Kdo ochutnal, ten ví.

Bojový plán

Připravte si studenou vodu, čerstvou namletou výběrovou kávu v poměru 1:15, tedy 1 gram kávy na 15 ml vody. Chcete-li si připravit 1 litr kávy, pro tento objem vody budete potřebovat 66 gramů kávy. Kávu je ideální umlít hrubě.

Najděte si nádobu, která se vám pohodlně vejde do chladničky a do studené vody přidejte kávu, kterou jste si právě čerstvě pomleli. Promíchejte, vložte do chladničky a zapomeňte na ni na přesně 24 hodin. Právě proto, že kávu luhujete ve studené vodě, potřebuje tak dlouhou dobu k extrakci.

Druhý den si vezměte jakýkoli kávový filtr a kávu přes něj přeceďte. Nebojte se, pokud to potrvá delší dobu, je normální aby při jednom litru filtrace trvala více než 10 minut.

Servírujte s ledem a užívejte.

Způsob 2: Filtrovaná káva na ledě

V případě, že nemáte zrovna čas, nebo jste zapomněli den předem Cold Brew připravit, je zde okamžitý fix v podobě filtrované kávy na ledě. Tento způsob je poněkud komplikovanější, avšak o to rychlejší.

Bojový plán:

Připravte si 150 ml vroucí vody, 20 g čerstvě namleté ​​výběrové kávy na středně hrubě a led.

Do karafy, kam bude káva přetékat, vložte velké kostky ledu až po vrch. Menší by roztály a zbytečně kávu zředili. Chutna by pak příliš vodově.

Vezměte váš oblíbený dripper (V60, chemex či kalitu) a pomalu kávu zalévejte. Nalijte nejprve 30 ml kávy a nechte 30 sekund kávu dýchat. Následně postupně dolévejte zbytek vody. Celý proces by měl trvat asi minutu a půl, aby horká káva příliš rychle nerozpustila led.

Kávu servírujte ideálně bez ledu nebo s čerstvým ledem, který se tak rychle nerozpustí.

Způsob 3: bez roboty

Pokud byste se do jedné z příprav rádi pustili, ale chybí vám super káva či jiné pomůcky, najdete je na brewbar.cz . Případně, pokud se chcete osvěžit okamžitě, zavítejte k nim do Brew Baru ve Freshmarketu. Každý den po obědě tam naleznete vysedávat i nás.

24/07/2019