01/07/2016
Štyri drinky, ktoré musí každý muž vedieť pripraviť
Mnozí z nás ohrnují nosem nad míchanými nápoji, nakonec představa růžového koktejlu s ananasem a papírovým slunečníkem v mužské ruce neztělesňuje právě dokonalý obraz gentlemana. Každý muž však dosáhne v životě bodu, kdy bude muset někomu připravit míchaný nápoj. Tento moment rozděluje muže od chlapců. Proplavte světem drinků stylově a nenechte se zastrašit. Tady je rychlý a snadný návod, jak připravit čtyři základní drinky, které by měl zvládnout každý gentleman. Ke každému jsme navíc přidali drobný twist, který z vás udělá v očích obecenstva profi barmana.

Bloody Mary

Bloody Mary, mnohými považována za královnu nedělních ran, je podle nás ideálním drinkem na večerní popíjení, během kteréhokoli ročního období. Připravená správně vás přenese do nového světa dosud nepoznaných chutí, připravená špatně krvavá dáma navěky ztratí vaši důvěru. Kvalitní ingredience jsou klíčem k úspěchu, a jelikož rajčatový džus je základ, na kterém stavíte chutě celého drinku, použijte nejlepší džus, jaký najdete. Také se nesnažte ušetřit na vodce. Přestože jde do míchaného nápoje, nekvalitní vodku budete v Bloody Mary cítit, a právě díky ní ji i nenávidět.

Základ pro přípravu Bloody Mary

Potřebujete:

300 ml rajčatového džusu 5 cl vodky citrónová sůl 2,5 cl citrónové šťávy tabasco worcester 1 měsíček limetky 1 stopka rapikatého celeru Servírujte v: prázdné konzervě od rajčat

Nalijte rajčatový džus spolu s vodkou a citrónovou šťávou do konzervy s ledem a přidejte pár kapek worcestrové omáčky, tabasce, citrónové soli a pepře a dlouhou lžící promíchejte. Jejich poměry jsou jen a jen na vás, je třeba ochutnávat, dokud nedosáhnete chuti, která bude ta vaše. Ozdobte limetkou, stopkou celeru, vločkami hrubozrnné soli a čerstvě namletým pepřem.

Gin & Tonic

Počkat, co?! Gin & Tonic? Přece každý ví, jak připravit Gin & Tonic, tak proč je to tady? Je pravda, že G&T s nakřivě odříznutým plátkem citrónu najdete v každém plážovém baru na světě, ale my jsme pro vás strávili dlouhé hodiny zdokonalováním této nestárnoucí klasiky. Neustále jsme ochutnávali a ochutnávali, dokud jsme nepřišli na správnou rovnici. Když ochutnáte, už si ho nikdy jinak ani nedáte.

Základ pro přípravu Gin & Tonic

Potřebujete:

5 cl Beefeater Ginu 200 ml toniku 1 plátek citrónu 1 plátek limetky 1 bobkový list 4 – 5 sušených jalovců Servírujte v: široké oválné sklenici

Vytvořte si „věž“ z plátků citrónu, limetky, bobkového listu a sušených jalovců. Umístěte ji do sklenice na kostky ledu a následně zalijte ginem a tonikem. Opatrně lžičkou promíchejte.

Whisky Sour

Whisky Sour je sice nejsložitější drink pro přípravu z našeho seznamu, trochu více úsilí vám však vyhraje maximální počet bodů při ukazování vašich baristických schopností. Navíc skvělá kombinace kyselosti citrónu se sladkostí sirupu je návyková. Přidejte do něj kouřovou whisky jako Bowmore, která jej transformuje na magický lektvar.

Základ pro přípravu Whisky Sour

Potřebujete:

5 cl Bowmore Black Rock 2,5 cl citrónové šťávy 2,5 cl javorového nebo cukrového sirupu bílko z 1/2 vajíčka Angostura Bitters – hořký bylinný alkoholový extrakt, který zakoupíte v prodejnách s alkoholem Servírujte v: sklenici Champagne coupe

Tento nápoj musíte divoce promíchat, pokud však nemáte koktejlový šejkr nezoufejte. Můžete použít jakoukoli sklenici, kterou lze pevně uzavřít. Dejte do něj dostatečné množství ledu, jelikož nízká teplota je nezbytná při přípravě vaječných bílků. Pokud nemáte po ruce javorový sirup, jednoduše smíchejte cukr s vodou v poměru 1:1 a nechte rozpustit v hrnci nad mírným plamenem. Můžete si ho připravit předem, vydrží vám v lednici i měsíc. Vložte do šejkru hodně ledu, přidejte whisky, sirup a citrónovou šťávu. Potom přidejte asi polovinu bílku z jednoho vajíčka. Pokud některým z vás vadí syrová vajíčka, nemáme dobré zprávy. Tento drink je skutečně potřebuje, věřte nám. Zavřete šejkr a začněte jím silně třást, dokud vám nezačnou odmrzat ruce. Vaječné bělmo se magicky napění a zůstane po převrácení do sklenice plavat na povrchu. Servírujte bez ledu ve vychlazené sklenici, a ozdobte pár kapkami Angostura bitters.

Vesper Martini

„Suché martini,” řekl (Bond). „Do vysoké sklenice na šampaňské.” „Oui, monsieur.” "Moment. Tři díly Ginu, jeden vodky, půl dílu Nina Lillet. Dobře to promíchejte, dokud to bude ledové, a pak přidejte velký silný plátek citrónu. Rozuměli jste?" "Jistě, monsieur." Barman vypadal potěšeně. Řádky z úplně prvního románu Iana Fleminga o Jamesi Bondovi vám dávají přímý návod na originální, skutečný Bondův drink. Chcete-li zapůsobit, připravte vaší společnosti Vesper, drink pojmenovaný po první Bond girl. Zrovna se ujistěte, že si dají jen jeden, protože prakticky jde o jeden a půl deci tvrdého alkoholu.

Základ pro přípravu Vesper Martini

Potřebujete:

7,5 cl Double Cross vodky 5 cl Beefeater Gin 2,5cl Lillet – francouzský Vermuth, běžně se dá sehnat v prodejnách s alkoholem citrónová kůra Servírujte v: sklenici na Martini

Do šejkru vložte led, na který nalijete vodku, gin a Lillet. Protřepejte, dokud není šejkr ledově studený. I když experti nad protřepáváním ginu a vodky ohrnují nos, James Bond se přece nemůže mýlit! Na závěr nezapomeňte do drinku vhodit kousek citrónové kůry.
Foto: Pavel Zachar www.zacharphoto.com
01/07/2016