11/11/2016
Varte ako profesionál

Alain Delon Žurnál se pravidelně snaží přinášet kulinářské speciality přímo do vaší kuchyně. Ostatně zvládnuté umění vaření je vlastnost, kterou by měl mít každý moderní gentleman ve svém arzenálu. Aby muž zapůsobil na dámu, musí být schopen kdykoli a kdekoli připravit dobrou večeři, o tom žádná.

Tak jako malíř si pečlivě vybírá štětce, kterými vytváří svá díla, i kulinářský umělec musí vsadit na to správné náčiní. A zatímco mnozí z nás investují značnou část tvrdě vydělaných peněz do hrnců, pánví a robotů, zapomínáme na základní nářadí, bez kterého bychom se v kuchyni nepohnuli ani krok.

Berete-li čas strávený v kuchyni jen trochu vážně, za žádných okolností v ní nesmí chybět ostrý nůž. Při pohledu do mnoha domácností však z příborníku často nenápadně vykukuje levná plastová hračka ze supermarketu, jejíž poslední broušení si pamatuje ještě časy dávno minulé, pokud vůbec. Kvalitní nůž se však stává nejen skvělou investicí, ale zejména společníkem, který vás bude provázet vařením do konce života. Stačí, když ho obdaříte trochou lásky a péče.

Japonské nože a Hodvábne šatky Alain Delon

Pátrání po nožích, které hvězdní Michelinovi kuchaři nejen používají, ale také nosí s sebou po celém světě vám přinese obrovský nárůst mil na vaší frequent flyer kartě. Dostane vás až do dalekého Japonsko, kraje samurajů a jejich dokonalých mečů, ze kterých dnešní nože vycházejí.

Japonští mistři vytvářejí umění ze surového kovu již staletí. Rodinné firmy posouvají receptury o výrobě těch nejlepších nožů z jedné generace na druhou, řada z nich již skoro sedm set let. Je to velmi náročné řemeslo, ruční práce v horkém, hlučném a často tmavém prostoru… Jen kvůli dosažení jednoho jediného cíle, dokonalého nože. Řemeslo, které jako mnohé jiné postupně vymírá.

Varte ako profesionál

Japonská kuchyně si při přípravě jídel vyžaduje preciznost skalpelu. Právě proto používají mistři jen ty nejlepší suroviny, pevnou ocel s vysokým obsahem uhlíku, aby vytvořily nástroj, který dá šéfkuchaři ostrost jako žádný jiný nůž na světě. Ale ani nejkvalitnější kov není zárukou perfektního nože, přesný recept na výrobu je největším tajemstvím každého mistra.

Motto funkcionalismu – forma následuje funkci – je pravdivější než kterékoli jiné, když přijdou na přetřes japonské nože. Skládání několika vrstev kovu na sebe (někdy se v noži nachází šedesát a více vrstev) pomáhá vytvořit nejen super precizní, ale také krásný nástroj. Vrcholem kovářské práce jsou damascénské čepele s nádhernými obrazci na ploše nože, které vznikají překládáním tvrdších a měkčích ocelí. Vše zakončeno úžasnými dřevěnými rukojeťmi, vyřezanými z dřevin od výmyslu světa, aby vznikl nůž, nejen vysoce funkční, ale také esteticky dokonalý.

Japonský nůž je investice, kterou přesně jako švýcarské hodinky může jednou rodič předat svému potomkovi. Vlastnit kus umění, kus řemeslné práce a designu, kterou můžete používat každý den znovu a znovu je opravdu neobyčejné. Vždy když vezmete japonský nůž do ruky, zlepšují se nejen vaše kulinářské dovednosti, ale také nálada.

K tomu, abyste posunuli level vašeho vaření do nových výšek, zdaleka nepotřebujete arzenál jako vrhači nožů. Zde jsou tři, které udělají (brzy) veškerou práci za vás.
11/11/2016