Alain Delon Žurnál se pravidelně snaží přinášet kulinářské speciality přímo do vaší kuchyně. Ostatně zvládnuté umění vaření je vlastnost, kterou by měl mít každý moderní gentleman ve svém arzenálu. Aby muž zapůsobil na dámu, musí být schopen kdykoli a kdekoli připravit dobrou večeři, o tom žádná.
Tak jako malíř si pečlivě vybírá štětce, kterými vytváří svá díla, i kulinářský umělec musí vsadit na to správné náčiní. A zatímco mnozí z nás investují značnou část tvrdě vydělaných peněz do hrnců, pánví a robotů, zapomínáme na základní nářadí, bez kterého bychom se v kuchyni nepohnuli ani krok.
Berete-li čas strávený v kuchyni jen trochu vážně, za žádných okolností v ní nesmí chybět ostrý nůž. Při pohledu do mnoha domácností však z příborníku často nenápadně vykukuje levná plastová hračka ze supermarketu, jejíž poslední broušení si pamatuje ještě časy dávno minulé, pokud vůbec. Kvalitní nůž se však stává nejen skvělou investicí, ale zejména společníkem, který vás bude provázet vařením do konce života. Stačí, když ho obdaříte trochou lásky a péče.
Pátrání po nožích, které hvězdní Michelinovi kuchaři nejen používají, ale také nosí s sebou po celém světě vám přinese obrovský nárůst mil na vaší frequent flyer kartě. Dostane vás až do dalekého Japonsko, kraje samurajů a jejich dokonalých mečů, ze kterých dnešní nože vycházejí.
Japonští mistři vytvářejí umění ze surového kovu již staletí. Rodinné firmy posouvají receptury o výrobě těch nejlepších nožů z jedné generace na druhou, řada z nich již skoro sedm set let. Je to velmi náročné řemeslo, ruční práce v horkém, hlučném a často tmavém prostoru… Jen kvůli dosažení jednoho jediného cíle, dokonalého nože. Řemeslo, které jako mnohé jiné postupně vymírá.
Japonská kuchyně si při přípravě jídel vyžaduje preciznost skalpelu. Právě proto používají mistři jen ty nejlepší suroviny, pevnou ocel s vysokým obsahem uhlíku, aby vytvořily nástroj, který dá šéfkuchaři ostrost jako žádný jiný nůž na světě. Ale ani nejkvalitnější kov není zárukou perfektního nože, přesný recept na výrobu je největším tajemstvím každého mistra.
Motto funkcionalismu – forma následuje funkci – je pravdivější než kterékoli jiné, když přijdou na přetřes japonské nože. Skládání několika vrstev kovu na sebe (někdy se v noži nachází šedesát a více vrstev) pomáhá vytvořit nejen super precizní, ale také krásný nástroj. Vrcholem kovářské práce jsou damascénské čepele s nádhernými obrazci na ploše nože, které vznikají překládáním tvrdších a měkčích ocelí. Vše zakončeno úžasnými dřevěnými rukojeťmi, vyřezanými z dřevin od výmyslu světa, aby vznikl nůž, nejen vysoce funkční, ale také esteticky dokonalý.
Japonský nůž je investice, kterou přesně jako švýcarské hodinky může jednou rodič předat svému potomkovi. Vlastnit kus umění, kus řemeslné práce a designu, kterou můžete používat každý den znovu a znovu je opravdu neobyčejné. Vždy když vezmete japonský nůž do ruky, zlepšují se nejen vaše kulinářské dovednosti, ale také nálada.
K tomu, abyste posunuli level vašeho vaření do nových výšek, zdaleka nepotřebujete arzenál jako vrhači nožů. Zde jsou tři, které udělají (brzy) veškerou práci za vás.
Nůž orientálního šéfkuchaře - Santoku
Pokud byste měli vlastnit jen jeden jediný nůž, je to právě Santoku. Velikostí ideální na krájení, masa, zeleniny, ryb… Vlastně skoro čehokoli. Navíc díky špičatému ostrému konci vám pomůže jemně opracovávat kusy masa či zeleniny.
Zeleninový nůž – NAKIRI
Nakiri nůž je fantastickým pomocníkem pro rychlé krájení velkého množství zeleniny. Jeho široká čepel zajišťuje dobrou kontrolu nad řezem a zároveň slouží jako naběračka na již nakrájenou zeleninu. Jeho verze s jednostranným brusem se nazývá Usuba. S tímto nožem dokážete nakrájet extra tenké plátky, tak potřebné pro estetické ztvárnění pokrmu.
Loupací nožík
Kolikrát jste se snažili silou mocí oloupat česnek, jen aby to skončilo hněvem a lepkavýma rukama. Loupací nožík vám pomůže s drobnou přípravou, kterou díky jeho malým rozměrům zvládnete bez jakýchkoli potíží. I přes jeho na první pohled malou důležitost patří v naší kuchyni k nejpoužívanějším.
Pokud to s vařením myslíte opravdu vážně, tyto dva nožíky se stanou ozdobou vaší kuchyně.
Vykosťovací nůž
S vykosťovacím nožem se vám už nikdy nestane, že byste na kosti nechali byť jen kousek masa. Jemná špička zajišťuje maximální preciznost, zatímco jemný výběžek před rukojetí se stará o bezpečnost a zaručuje, že se při řezání při kostech neporaníte.
Nůž sushi mistrů – Yanagiba
Dlouhý, ostrý nůž, zabezpečující maximální preciznost při řezání. Kusy ryby, které s ním krájíte budou lesklé, tenké a konzistentní. Pokud máte rádi sushi, a doposud se vám doma nedařilo krájet dostatečné jemné plátky na sashimi, Yanagiba je řešení.
Všechny nože si můžete zakoupit na www.japonskenoze.sk