08/06/2015
Večera ako z Michelinskej reštaurácie
Pánové, co si budeme říkat. Dnes už každý dokáže zapůsobit rezervací do nádherné restaurace slibující excelentní kulinářský zážitek. Je to zaručený recept na úspěch. Co však odděluje gentlemany od chlapců, jsou mazány schopnosti s nožem a pánví. Jejich appeal nedokáže nahradit jakkoli velký účet z restaurace. Náš žurnál vám proto nabízí jednoduchý návod, jak okouzlit dámu něčím neobvyklým. Ať jste zkušená amatérská verze Hestona Blumenthala, nebo úplný novic, který připálí i vodu v rychlovarné konvici, máme pro vás čtyři recepty, které vyhrají srdce vaší nové známosti jako nic jiného.

Pro úplného amatéra

Spaghetti alla Puttanesca
Italskou kuchyní se nedá nikdy nic pokazit. Tato klasika je navíc snad nejlepší poměr úsilí a výsledného produktu. Komplexnost chutí a jednoduchost přípravy vás nechá stát v údivu „Jak jsem mohl já něco tak úžasného vyprodukovat?!“ PS: Před servírováním se ujistěte, zda vaše polovička náhodou neovládá italštinu. Pokud ano, název jídla si raději nechte pro sebe…

Spaghetti Puttanesca

Ingredience pro dvě osoby

300 g špaget 30 g soli 1 plechovka tuňáka 2 stroužky česneku 5 - 6 ančoviček z plechovky 1 čerstvá chilli paprička zbavená semínek 1 polévková lžíce kapař 30g petrželky 8 kousků černých oliv mletá skořice 1 plechovka zavařených rajčat 1 citron

Příprava

Celý recept je velmi jednoduchý. Omáčku tvoříte pouze házením ingrediencí do pánve. Stačí, pokud dodržíte pořadí. V hrnci sevřete 3 litry vody, přidejte 30g soli a dejte vařit špagety. Mezitím si rozpalte na středním ohni olivový olej, na kterém osmažte nadrobno nakrájenou chilli papričku a rovněž nadrobno nakrájené stonky petrželky. Přidejte propasírovaný česnek, kapary a ančovičky vcelku, které se postupně přemění na krásnou pastu. Rozmačkejte v rukou olivy a přidejte je do pánve. Po dvou minutách přidejte tuňáka a špetku mleté ​​skořice. Právě skořice je tajná ingredience, která udělá z těchto těstovin kulinářský zážitek. Jemně osmažte tuňáka a přidejte plechovku rajčat. Osolte, opepřete a stáhněte plamen na minimum. Minutu před tím, než by měly být vaše špagety hotové, ochutnejte je. Měly by být měkké, ale stále pevné na způsob „al dente“. Před scezením špaget si naberte půl šálku vody z těstovin. Přidejte špagety do těstovin a přilijte trochu vody ze špaget, aby byla omáčka krásně jemná.

Servírování jako v Michelinově restauraci

Jak naservírujete jídlo na talíř může vyhrát, ale také pokazit celý dojem. Zastavte se na minutu před tím, než přinesete jídlo na stůl. Použijte hluboký polévkový talíř, fleky po stranách otřete papírovou utěrkou a voilà.

Pro nadějného kuchaře

Kuřecí prsa s citrónově bylinkovou omáčkou a jarním salátem
Na teplé jarní a letní večery není nic ideálního než tento recept. Svěží a lehká delikatesa, kterou připravíte neuvěřitelně rychle. A hlavně vypadá jako vystřižená z jídelníčku pětihvězdičkového hotelu. Úspěch zaručen.

Jarní kuřecí prsa

Ingredience pro dvě osoby

2 ks kuřecích prsou 30 g petrželky 30 g rozmarýnu 1 citron 350 ml kuřecího vývaru směs jarního salátu 4 ks červené ředkvičky 10 g másla sůl a pepř olivový olej

Příprava

V hrnci nechte roztát máslo. Kuřecí prsa osolte a opepřete. Na rozpuštěném másle osmažte kuřecí prsa tři minuty z každé strany. Mezitím si nasekejte nadrobno petrželku a rozmarýn. Škrabkou na brambory oloupejte kůru z citrónu a nakrájejte na tenké proužky. Vyndejte kuřecí prsa z hrnce, vložte do něj bylinky a zalijte vývarem. Nechte trochu zredukovat a poté vložte prsa nazpět. Nechte vařit na mírném ohni asi šest minut. Než se vaří maso, připravte si salát. Opět vezměte škrabku na brambory nebo mandolínu a nakrájejte jí ředkvičku na malá, skoro průsvitná kolečka. Smíchejte ke směsi jarního salátu, který jemně ochuťte olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Servírování

Na velký mělký talíř dejte do středu hromádku salátu. Kuřecí prsa rozřežte na polovinu pod mírným úhlem a uložte na salát. Vrch polijte omáčkou.

Pro ty nejzkušenější

Losos s omáčkou bois boudrain a šalotkovými bramborami
Tento recept je ekvivalent historického Porsche před vaší garáží. Pokud patříte ke zkušeným kuchařům, které nic nepřekvapí, zde můžete ukázat své umění. Navíc losos je ryba, která chutná skoro každému a ukáže dáme, že si dáváte pozor na zdravou stravu.

Losos s omáčkou bois boudrain

Ingredience pro dvě osoby

2 ks filety lososa hroznový olej sůl 115 g rajčatového kečupu 15 g sherry octa 7,5 g worcesterské omáčky 5 g sójové omáčky 5 g dijonské hořčice 1 šalotka 30 g petrželky Tabasco omáčky 350 g nových brambor 4 stroužky česneku 1 šalotka 50 g olivového oleje 2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice 15 g bílého vinného octa 10 g petrželky 10 g pažitky sůl a pepř

Příprava

Číslo jedna je připravit si omáčku bois boudrain. Nasekejte najemno šalotku a vložte ji do hrnce s vroucí vodou na 30 sekund. Ihned sceďte a vložte pod tekoucí studenou vodu. V misce promíchejte všechny tekuté ingredience a přimíchejte najemno nasekanou petrželku a šalotku. Misku překryjte fólií na potraviny a nechte v lednici infuzovat alespoň hodinu. Druhý krok jsou brambory. Nakrájejte nadrobno šalotku a vložte ji do pánve se 45 g olivového oleje a na mírném ohni smažte asi 5 minut. Mezitím si uvařte nové brambory ve slupce ak nim do vody vložte 4 celé stroužky česneku. Po uvaření slijte vodu a česnek vyhoďte. Vidličkou rozdrťte brambory, ne však úplně na kaši. Přidejte do nich směs oleje a šalotky, hořčici, ocet a najemno nasekanou pažitku a petrželku. Výrazně dochuťte solí a pepřem. Na velké finále osmažte lososa na horké pánvi asi tři minuty kůží dolů. Přemístěte jej do trouby a pečte na 180 stupních asi 7 minut.

Servírování

Na velký talíř naneste polévkovou lžíci brambor a přitlačením vytvořte plochý vrch, na který položíte lososa. Kolem brambor naneste jemnou vrstvu bois bourdain omáčky.

Něco sladkého na závěr

Limoncellové triffle s mascarpone a lesním ovocem
V kuchyni nesmíte strávit celý večer. Vynechat dezert by však po velkolepé večeři bylo smrtelnou chybou. Koupit něco hotového? To by bylo ještě horší! Naštěstí je zde super lehká letní delikatesa, kterou připravíte za deset minut před příchodem vaší vzácné návštěvy. Tento dezert vás pak už jen pěkně počká v lednici, až budete připraveni.

Limoncellové Triffle

Ingredience pro dvě osoby

3 pomeranče 75 ml Limoncello 100 g italských piškotů 250 g mascarpone 2 polévkové lžíce moučkového cukru 50 ml plnotučného mléka 1 citron 1 kávova lžička vanilkového extraktu 100 g hořké čokolády 1 miska lesního ovoce

Postup

Vymačkejte šťávu z pomerančů a smíchejte s Limoncellem. Do servírovací misky vložte piškoty a polijte je šťávou. Ve druhé misce smíchejte mascarpone s cukrem a mlékem, nastrouhejte do ní kůru z citrónu a vymačkejte šťávu z půlky téhož citrónu. Na závěr přidejte vanilkový extrakt a promíchejte. Tuto směs natřete na piškoty, které mezitím krásně nasály šťávu z pomerančů a Limoncella. Posypte lesním ovocem a tmavou čokoládou a nechte v lednici alespoň hodinu.

Servírování

Servírujte na malém talíři a vrch posypte moučkovým cukrem.
08/06/2015