30/10/2019
Zážitky tvorené všetkými zmyslami
Představte si, že se ocitnete na místě, kde zastal čas a smysly vnímají jaksi intenzivněji. Najednou uslyšíte zvuky, které jindy nevnímáte, zpěv ptáků, praskot ohně, vrzání dřeva... Vidíte věci, kolem kterých byste jindy možná jen prošli, teď si všímáte detailů... Lákají vás dotknout se, chytit si je. Cítíte vůně, a chuť... Mmm, ta bude v tomto příběhu hrát důležitou roli. Každý z nás jednou za čas potřebuje restart, zapomenout na každodenní starosti a vychutnat si jen okamžik, který právě prožíváme. Jít na místo, kde budeme mít klid, ale zároveň pohodlí a je o nás postaráno. Říká se, že zážitek je ten nejlepší dárek, nestyďte se darovat ho i sobě. Navštivte místo, které je slovenským unikátem a dokonale v něm nastartujete všechny smysly.

Mlýn plný uměleckých děl

Kašperův Mlýn stojí na místě původního mlýna v podtatranské obci Batizovce a návštěvníkům nabízí opravdu pohádkovou atmosféru v rodinném prostředí, a v první řadě, skvělou gastronomii. Vedou ho manželé Slavomíra a Peter Raškovičovci, oba s vysokoškolským titulem ze žurnalistiky. \"Mlýn koupil můj otec Michal Gašper, který má velmi rád alternativní zdroje energie, ekologie ho baví, zdá se mu to jako věc budoucnosti ... Chtěl to tedy na nějakém objektu vyzkoušet. Nejdříve nevěděl, co s dělat s mlýnem, u nás v rodině není nikdo spojen s gastronomií, ale s Pěťem jsme se ale. takové oblasti, potřebuje mít odbornou způsobilost, čili v našem případě by bylo fajn, pokud bychom měli nějaký výuční list. Takže jsme se po absolvování vysoké školy vrátili na střední a udělali si výuční list v oboru kuchař, číšník,“ začíná vyprávět příběh o Gašperově Mlýně Slávka Raškovič. Stoletý mlýn byl v katastrofálním stavu, a potřeboval rozsáhlou rekonstrukci. Jelikož neměl pevné základy, nicméně musel být zbourán a postaven nově, ale majitelům se podařilo zachovat jednu zeď a vrátit do něj i pár detailů jako staré dřevěné trámy či zachovalé mechanismy z původního mlýna. "S interiérem nám pomáhal umělecký malíř pocházející zpod Tater Marián Čižmárik, díky němuž je mlýn vkusně zařízen starožitnostmi i uměleckými díly. Zajímavým artefaktem je například čelo svatební postele z roku 1926, na kterém jsou napsána dvě jména a datum svatby. Batizovčanov,“ usmívá se Slávka.

Více než 70leté tkané plátno

Kašperov Mlýn nabízí ubytování ve třech tematických pokojích (Pokoj 4 ročních období, Myslivecký pokoj, Pokoj hůlky) a jednom apartmánu (Apartmán v oblacích) pro 4 osoby. Určen je spíše pro páry, které chtějí najít klid v uspěchaném světě. Hosté mohou zrelaxovat i ve wellnessu, které ukrývá vzácné více než 70leté plachty z pravého tatranského plátna. To se vyznačuje netradiční bílou barvou. \"Když ženy na polích toto plátno bělily poléváním vody, bledlo díky extrémně měkké vodě, kterou pod Tatrami máme. Díky své neobvyklé barvě bylo plátno vyváženo široko-daleko. No a dnes po letech vidíme, že i přes věk je tento materiál stále stejně kvalitní a příjemný na dotek. Přírodní materiál v kombinaci s poctivou ruční.

Tajemné menu

To, díky čemuž se Gašperův Mlýn stal vyhledávaným domácími i zahraničními turisty je gastronomie a jejich zážitkové degustační menu. Rezervaci na večeři si musíte provést den předem. Je to nejen z důvodu kapacity restaurace (max. 15 hostů), ale také proto, že jídlo vždy připravují pro přesný počet osob, minimalizují tak jakékoli plýtvání, a pro konkrétní lidi s ohledem na intolerance či stravovací specifika. Nikdy nevíte předem, co vám naservírují, ale můžete si být jisti, že to bude stát za to. \"Celá večeře má zažitý průběh, hostům nejdříve o našem Mlýně mluvíme, o jeho historii, zajímavostech, teprve pak začíná samotné degustování. Začínáme s malými chody, tzv. \"amuse bouche\", jejichž úkolem je hosta naladit, potěšit, celé to nastartovat. Dalším chodem je náš domácí chléb s nějakou pomazánkou nebo máslem. Chléb pečeme čerstvý každý den pro počet osob, který máme. Následuje dalších 5 chodů - předkrm, polévka, pak máme nějaký chod s rybou, hlavní chod s masem a nakonec dezert. Všechny chody odprezentuje náš šéfkuchař nebo kuchař," popisuje Slávka. K večeři také nabízejí párování vína k jídlu , Slávka s manželem jsou certifikovanými sommeliery, ale v této oblasti se vzdělávají i jejich další kolegové.

Restaurace Gašperova Mlýna pod vedením šéfkuchaře Jožka Brezu se pravidelně umisťuje na předních příčkách žebříčku Trend, dvakrát získala ocenění Tematická restaurace roku podle Gurmán Award, rovněž je držitelem ocenění Zlatá vidlička, Slávka však skromně mluví za celý tým, dobře odvedené práci. "Naší největší odměnou je, když jsou hosté spokojeni a vidíme, jak si čas strávený u nás užívají. A také chceme naši práci dělat opravdu s radostí a láskou."

Eko koncept

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, majitele Gašperova Mlýna baví ekologie. Mlýn má vlastní elektrárnu, kterou vyrábí elektřinu nejen pro sebe, ale také několik přilehlých objektů. „Čerpáme energii z vody, takže je opravdu „zelená“, nezatěžujeme až tak přírodu. Máme vlastní čističku odpadních vod. Vodu, která se v Mlýně spotřebuje, čistíme a pustíme dál do přírody, máme tepelné čerpadlo, solární panely... Na vlastní zahrádce a skleníku pěstujeme rajčata, cukety, bylinky... Snažíme se pracovat s opravdu čerstvými surovinami,“ jmenuje Slávka.

Nejen pro objednané hosty

Protože návštěvu Gašperova Mlýna si musíte naplánovat, stávalo se, že náhodně kolemjdoucí hosty museli odmítnout. I to byl jeden z důvodů, proč vznikl koncept Bistro Moment . Symbolem obou projektů se staly přesýpací hodiny nacházející se v interiéru Mlýnu i v logu Bistra Moment. Ty fyzické v Mlýně jsou uměleckým dílem zmiňovaného Mariána Čižmárika. Jsou plněné zrnem, ne pískem, jak je zvykem. Právě proto hodiny stojí, nepřesypají se. \"Jsou symbolem toho, že se u nás zastavil čas. Chtěli bychom, aby hosté u nás na čas zapomněli, aby nikam nespěchali, aby si jídlo vychutnali a cítili se dobře. V Momentu je to naopak, chceme, aby hosté brali čas jako aspekt, který musíme respektovat. Tady chceme, aby si ten „moment“, který mají pro sebe vychutnali, aby ho strávili při chutném, možná i zdravém jídle. Aby na chvíli zastavili, odpočinuli si, vychutnali chvíle a pak se vrátili do koloběhu a pokračovali dál ve smyslu toho času, který nás neúprosně někam nutí jet,“ vysvětluje manažerka obou konceptů.

Bistro Moment si z Gašperova Mlýnu přebírá všechny dobré filozofie týkající se kvalitního servisu a chutné sezónní gastronomie, ale je přístupnější pro neplánující hosty. Poskytuje ubytování v 10 pokojích a jeho restaurace má kapacitu 36 lidí vhodnou i pro rodinné oslavy. Prostor je ideální pro rodiny s dětmi, má velkou zahradu s jezírkem, dětským hřištěm a dvěma kolibami. Klasické polední či večerní menu zde nehledejte, v nabídce je sice každý den něco nového – na výběr máte z předkrmu, polévky, několika hlavních jídel a dezertu, ale jídla jsou připravena natolik kreativní, že se cítíte jako na oslavě či jiné slavnostní příležitosti. Jako v Mlýně, jídlo vám často servírují samotní kuchaři. Pokud se u nich zastavíte a budete spokojeni, pochvalte je, určitě to ocení.

Outfity na fotografiích:

30/10/2019